sobota 21. března 2015

falafel a domácí pita chléb

Kousek tradiční arabské kuchyně a asi nejdostupnější veganský fast food u nás - to je falafel. Situace ve Švédsku je úplně stejná, jen je tady na prvním místě i pro vegetariány, nevedou totiž smažák.
Je to dobrota velká a jelikož hovoříme o cizrně, jde navíc o výživnou záležitost. Nedávno jsem si ovšem uvědomila, že jsem ho nikdy neměla za bílého dne. Falafel jsem si dala vždycky, když v pátek v hospodě někdo zavelel ,,Jde se na kebab!". Došlo mi, že jindy si totiž můžu vybrat, co sníst a smažené mi už nějak nevoní. Tak jsem si řekla, že si ho zkusím vyrobit bez smažení. A to bych nebyla já, abych ho zrovna nešoupla do čerstvě upečené pity, částečně z celozrnné mouky. Vše doplněno trošku netradičně špenátovými listy, avokádem, rajčetem, okurkou a dipem ze sojového jogurtu.
  • vegan


falafel
  • 1 hrnek sušené cizrny
  • 1 malá cibule nebo polovina větší, nasekaná nadrobno
  • 3 stroužky česneku
  • 1 a půl lžíce mouky
  • 1-2 lžíce olivového oleje
  • cca 1/4 hrnku nasekané čerstvé petrželky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička koriandru
  • pepř 
  • cayenský pepř
  • (kardamom)

  1. Cizrnu si předem namočíme do vody nejméně na 8 hodin.
  2. Uvaříme ji do měkka, počkáme až vychladne a s ostatními surovinami mixujeme do ani ne úplně hladké konzistence, ani do kuskusovité hmoty. Potřebujeme, aby směs držela při sobě a nebyla zcela na kaši.
  3. Směs přendáme do mísy a dokončíme proces mělnění vidličkou. Vyjmeme kuličky cizrny, pokud na některé mixér zapomněl nebo je rozdrtíme.
  4. Chladíme 1-2 hodiny. (Já chladila déle - připravila jsem den předem s těstem na pita chleba.)
  5. Se směsí nebyl problém, kdyby vám ale nedržela při sobě - zkuste ještě rozmixovat a udělat směs lepivější. Pokud nezabere ani to, měla by pomoci mouka.
  6. Tvoříme kuličky a přímo vkládáme na rozpálenou  pánev nebo na pekáč. Kuličky můžete také uplácnout viz foto - lépe se jí v pitě a jednodušeji se pečou.
  7. Můžete klasicky smažít v oleji na pánvi cca 2-3 minuty z každé strany.
  8. To jsem nechtěla, takže jsem nanesla malinkou vrstvu olivového oleje do pekáče a pekla z obou stran asi 15 minut na 180 stupňů. Výsledek - zlatý, křupavý a nemastný.
  9. Je spousta variací, jak podávat falafel - stačí zeleninový salát, můžeme ho šoupnout do tortilly a nebo třeba do pita chleba se zeleninou a hummusem nebo dipem.

Pita chléb

Víte proč nepeču? Nemám ráda přesná, striktní pravidla a postupy. Tomu se tady rozhodně nevyhnete, takže to byl trošku adrenalin. Když se ale na konci pity krásně nafoukly, zbyla z toho všeho jen radost.
Pekla jsem víceméně podle http://www.thekitchn.com/how-to-make-pita-bread-at-home-cooking-lessons-from-the-kitchn-90844ale upravila jsem složení - polovina mouky je celozrnná.


hrnek = 240 ml

  • 1 hrnek vlažné vody
  • 1 lžička cukru
  • 2 lžičky sušeného droždí
  • 2 hrnky bílé pšeničné mouky
  • 1 hrnek špaldové nebo jiné celozrnné mouky
  • lžička soli
  • 1-2 lžíce olivového oleje


Příprava těsta
  1. Nejdříve zaděláme na kvásek - smícháme vodu, droždí a cukr a dáme mu asi 10 minut, než vzejde.
  2. Do kvásku přidáme celozrnnou mouku a 1 a čtvrt hrnku bílé mouky, sůl, olivový olej. Dřevěnou vařechou umísíme těsto.
  3. Lehce si pomoučíme pracovní plochu a přemístíme tam těsto z mísy. Aspoň 6 minut hněteme, dokud těsto není hladké a pružné. Těsto se lepí, takže využijeme zbytek mouky, snažíme se jí ale použít co nejméně.
  4. Čistou mísu vytřeme olivovým olejem, těsto tam přendáme a v oleji ho celé obalíme.
  5. Přikryjeme utěrkou a necháme 2 hodiny kynout.
  6. Nakynuté těsto je nejlepší vložit na pár hodin do lednice, doporučováno je nechat přes noc, ale můžete s ním pracovat ihned.
         (V lednici ho můžete mít až týden a vždy si upéct třeba jen jednu pitu.)

Před pečením
  1. Rozpálíme troubu i s plechem uvnitř na 250 stupňů. Musí být opravdu maximálně vyhřátá, mně se z ní dýmilo. 
  2. Těsto vyndáme z lednice a rozdělíme na 8 dílů, pokud nám hezky nakynulo. Nejméně ale vytvoříte určitě 6., tzn minimálně 12 kapes.
  3. Z těchto dílků uděláme malé placky viz foto a necháme opět přikryté kynout až 15 minut.
  4. Nakonec před pečením vyválíme placky silné 6-7 milimetrů. Ty můžeme opět nechat pár minut uležet a zajistit si tím dokonalější výsledek.
  5. Placky šoupneme na plech do vyhřáté trouby a pečeme tři minuty. V tom nejlepším případě se krásně nafouknou a zbarví se lehce do zlatova.
  6. Pokud chceme pity hezky měkké, po upečení je necháme chládnout v navlhčené utěrce.
  7. Pity rozkrojíme napůl a vzniknou nám kapsy, které plníme falafelem a zeleninou, tradičně pak taky hummusem nebo tahini omáčkou. My jsme si udělali dip ze sojového jogurtu, česneku a bylinek.
     (Kdyby jste jich náhodou měli ažaž, četla jsem, že je možné bez problému hotové pita chleby až na měsíc zamrazit.)

zapůjčeno z http://www.thekitchn.com/how-to-make-pita-bread-at-home-cooking-lessons-from-the-kitchn-90844

6 komentářů:

  1. No to vypadá skvěle.. pravdou je, že falafel jsem vždy smažila, i když na trošce oleje. Čím zdravější tím lépe :-). A ty pity vypadají prostě božsky :-)))) http://zdraveahrave.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to je nádhera, na toto se určitě chystám, falafel a vůbec vše z cizrny miluju!
    Lucka
    changelucylife.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to pak určitě stojí za to, samotný falafel ani nedá tolik práce. Dej vědět, jak chutnalo. I.

      Vymazat
  3. Myslíš , ze by to šlo bez oleje i na teflonce misto trouby ? Jinak pita chleb jsem dělal z chlebove mouky na pánvi a nafoukly se krásně , jrn sem rozpalil teflonku a hodil na to placku a cekal :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi bych je pak udělala ještě placatější, ale i tak si nejsem jistá, jestli se dostatečně propečou. Možná pokud máš vyzkoušeno s pokličkou..

      Vymazat