čtvrtek 11. června 2015

cizrnové kari se zeleninou

Poslední dobou nám v kuchyni kari voní dost často. Teda.. to aroma se dá těžko udržet jen v kuchyni a  navíc je snad návykové nebo co. (Brňáci určitě ví, čím jsem si procházela, když jsem hladová z práce  domů chodila kolem indické Annapurny!) O našem kari nemůžu tvrdit, že je tradiční - vznikají nejrůznější verze, ono to jde totiž velmi snadno obměňovat. Já mám pro vás tip na cizrnové kari se špenátem a cuketou, můžete ale použít i jinou zeleninu, například brokolici, mrkev nebo lilek. Ono to snad nejde ničím zkazit, důležité je vyvážit poměr tekutin a koření. Podáváme s oblibou s plackami chapati - recept najdete zde.
  • vegan
  • bez lepku

Ingredience na 4 porce, které ale lehce sníme na posezení ve dvou, tak pozor!

  • 1 střední cibule
  • 2 stroužky česneku
  • půl střední cukety(můžete použít taky jinou zeleninu - např. brokolici nebo mrkev)
  • špenát - když mám, používám čerstvý - klidně velké kusy a nebo asi 6 mražených kuliček listového špenátu
  • hrnek sušené cizrny(namočit a uvařit) nebo 1 plechovka již předvařené
  • 5 lžic červené čočky
  • cca půl plechovky(200ml)kokosového mléka
  • šťáva z jednoho citronu
  • cca 3 cm nastrouhaného zázvoru
  • rajčata a protlak - používám např. 2 rajčata a půl hrnku protlaku kvůli hustotě, můžete ale použít jen rajčata, krájená rajčata v plechovce a nebo si předem z rajčat vyrobit, popř. koupit jen protlak - použijte ho pak asi 1 hrnek
  • půl lžíce olivového oleje
  • minimálně lžička kurkumy, drceného sušeného koriandru, drceného kmínu a chilli v jakékoli podobě dle chuti a odvahy
  • (kari koření, lahůdkové droždí, sezamová semínka, mleté oříšky)

Tekutiny můžete vyvážit dle chuti a potřeby - já dělám kari poměrně husté.



  1. Nakrájenou cibuli, česnek, zázvor, rajčata a protlak rozmixujeme do hladké směsi.
  2. Na velké pánvi na oleji restujeme pár sekund jen koření, poté přidáme rajčatovou směs a můžeme ochutit lahůdkovým droždí. Necháme povařit asi 2 minuty a přidáme čočku a kokosové mléko. Vaříme, dokud není čočka měkká, přidáme zbytek zeleniny a opět povaříme do měkka. (Čerstvý špenát můžeme přidat později.)
  3. Cizrnu a popř. špenát smícháme s citronovou šťávou nebo taky se sezamovým semínkem a oříšky a přimícháme ke zbytku směsi. Podle potřeby taky můžeme ještě dochutit, klidně ještě sypu kurkumu. (Nechávám pár minut už jen tak uležet na nejmírnějším ohni.)
  4. Podáváme s rýží nebo s indickým chlebem. Většinou vyrábím nejjednodušší chapati - recept najdete zde.

4 komentáře:

  1. Kdyby sis otevřela restauraci, hned bych si dala...

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to musím vyzkoušet! Takové cizrnové kari bych mohla jíst pořád :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj, toho koření je od každého 1 lžička? Děkuju ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, ano :) V průběhu pak třeba přidávám ještě kurkumu dle chuti.

      Vymazat