pondělí 24. srpna 2015

bezlepkový vegan quiche

.. s cuketou, cibulí, sušenými rajčaty a olivami. To lze ovšem snadno obměnit - třeba ještě nikdy nikdo nepomluvil tento špenátový, ba naopak! Cestování po Francii a zoufalé hledání něčeho rostlinného k snědku mě několikrát přivedlo k myšlence, že tam zalepím díru na trhu a otevřu bistro! Doma s nohama na zemi jsem aspoň zkusila nové těsto na quiche - tentokrát bezlepkové. Světe div se, hned první pokus vyšel. A to i přes to, že místo zamýšlené pohankové mouky jsem nakonec  nedobrovolně použila rýžovou. Zbytek surovin pro změnu vychází ze vzpomínek na cestu Itálií a nejspíš jsem taky pod vlivem nekonečné cuketové sezóny.
  • vegan
  • bez lepku
těsto

  • 160g rýžové mouky(150g jáhlové)
  • 50g drceného lněného semínka
  • 50ml rostlinného oleje
  • 150ml vody(až 200ml, poku použijete jáhlovou)
  • 1 lžíce chia semínka + 2 lžíce vody(nechat 30 min odležet)
  • až lžička soli

náplň

  • 1 velká/dvě malé červené cibule nakrájená na kolečka
  • 15 - 20 černých oliv nakrájených na půl
  • lžíce a půl na drobno nasekaných sušených rajčat
  • maličká cuketa/půl střední na kolečka
  • balení tofu natural
  • cca lžíce nasekaných(nebo sušených) provensálských bylinek
  • sůl, pepř, sušený česnek
  • (voda, rostlinné mléko)


  1. Z uvedených surovin připravíme těsto. Ručně ho roztaháme do vyolejované formy - snažíme se, aby okraje byly stejně silné nebo silnější než dno koláče. (Jsou pak u této bezlepkové verze vysušené.) Nakonec lehce propícháme vidličkou.
  2. Těsto propícháme vidličkou a dáme péct na 10 minut na 180 - 200 °C (raději sledujeme a hlídáme).
  3. Kolečka cibule a cukety zvlášť restujeme na oleji do měkka.
  4. Tofu rozmixujeme a lehce zředíme vodou či rostl. mlékem dle potřeby. Dochutíme, přidáme olivy a rajčata. 
  5. Na upečené těsto vrstvíme cibuli, cuketu a nakonec rozetřeme tofu směs(popř. ještě zakápneme rostl. mlékem a posypeme suš. rajčaty) a pečeme dalších 10 minut na 180 - 200 °C.

8 komentářů:

  1. Vyzerá úžasne, hne´d zajtra musím vyskúšať :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak doufám, že bude chutnat a budu ráda za zpětnou vazbu :)

      Vymazat
    2. Nakoniec som sa k pečeniu dostala až dnes ale bol výýborný už aj padol za vlasť :D určite bude robiť častejšie :)

      Vymazat
    3. to mám radost, že zachutnal! :)

      Vymazat
  2. Krásný recept, všechny suroviny mám moc ráda, takže vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. taky tak! děkuju a budu pak ráda za zpětnou vazbu :)

      Vymazat
  3. Tak jsem se pochlapila a k večeři snědla půlku koláče:) Nešlo to zastavit. Jedním slovem úúúúžasný:)Katka

    OdpovědětVymazat