středa 25. března 2015

cibulovo-špenátový tofu quiche s žampiony a sušenými rajčaty

Výroba opravdu pravého quiche je poměrně zdlouhavý proces, takže máte-li chuť na slaný koláč, mám pro vás jednodušší verzi, která sklízí jeden úspěch za druhým. Je navíc mnohem stravitelnější než originál se smetanou a hromadou sýra. Z části také díky žitné mouce, kterou ráda používám.

Koláč nemusí být nutně špenátový, existuje spousta dobrých kombinací a záleží jen na vaší fantazii. Osvědčenou mám např.: cibule - rajčata - kukuřice. Skvělý je s cuketou. 
  • vegan

na krustu
  • 250g hladké mouky(nebojte se celozrnné, výborný byl z žitné mouky)
  • 150g rostlinného margarinu nebo tuku na pěčení
  • větší špetka soli
  • 8 lžic vody

náplň lze různě obměňovat

  • balení tofu natural
  • (popř. možno použít marinované nebo uzené a nemusíte tolik dochucovat)
  • 200g mraženého listového špenátu(1 a půl hrnku mražených kuliček)
  • 2 střední cibule nakrájené na tenké plátky
  • 7 a víc sušených rajčat nakrájených na drobné kousky
  • 6 středních žampionů nakrájené na plátky
  • sůl, pepř, sušený česnek, provensálské bylinky či jiné
  • sojová omáčka
  • olivový olej

  • Zpracujeme mouku, cca 130 g margarinu a větší špetku soli. Přidáme 8 lžic studené vody a uhněteme těsto. Vytvarujeme z něj kouli, zabalíme do fólie a dáme na 30-60 min odpočinout do chladna.
  • Na pomoučněné ploše vyválíme z těsta kruh o něco větší než je vaše koláčová forma. Opatrně ho přeneseme do formy předem vymazané tukem a zatlačíme k okrajům. Na pár minut můžeme dát do chladna.
  • V kastrolu necháme na ohni rozpustit špenát, přidáme nakrájené žampiony a necháme povařit.
  • Rozmixujeme vysušené tofu, které je třeba dochutit. Použijeme koření a sojovou omáčku, olivový olej nebo rostlinné mléko, pokud je třeba směs trochu zředit. Přimícháme špenát s žampiony, sušená rajčata a necháme uležet.
  • Na pánvi na zbytku margarinu asi 20 minut zahříváme cibuli dokud nezkaramelizuje a občas promícháme. 
  • Troubu zahřejeme na 180 - 200 °C. 
  • Dno těsta lehce popícháme vidličkou a dáme na pár minut péct.
  • Na těsto pokládáme cibuli, na ni směs z tofu a pečeme 25–30 minut.

7 komentářů:

  1. Můžu se zeptat, který vegan margarín používáš? :-) Děkuji http://zdraveahrave.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem teď v zahraničí, ale doma jsem vyzkoušela Vitarin. Snad tam ale bude v nabídce víc margarinů, jde použít i jakýkoli rostlinný tuk na pečení.

      Vymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. prosím, na jak velkou formu se toto množství počítá? (průměr 26 nebo více/méně)...abych to pak neměl moc vysoké nebo jen samé těsto... Děkuju moc!

    OdpovědětVymazat
  4. Zatím jediný quiche, který jsem vyzkoušela a nemám potřebu zkoušet jiný. Skvělé a snadné těsto, náplň můžete použít jakoukoli, prostě bomba!

    OdpovědětVymazat