Výroba opravdu pravého quiche je poměrně zdlouhavý proces, takže máte-li chuť na slaný koláč, mám pro vás jednodušší verzi, která sklízí jeden úspěch za druhým. Je navíc mnohem stravitelnější než originál se smetanou a hromadou sýra. Z části také díky žitné mouce, kterou ráda používám.
Koláč nemusí být nutně špenátový, existuje spousta dobrých kombinací a záleží jen na vaší fantazii. Osvědčenou mám např.: cibule - rajčata - kukuřice. Skvělý je s cuketou.
- vegan
- 250g hladké mouky(nebojte se celozrnné, výborný byl z žitné mouky)
- 150g rostlinného margarinu nebo tuku na pěčení
- větší špetka soli
- 8 lžic vody
náplň lze různě obměňovat
- balení tofu natural
- (popř. možno použít marinované nebo uzené a nemusíte tolik dochucovat)
- 200g mraženého listového špenátu(1 a půl hrnku mražených kuliček)
- 2 střední cibule nakrájené na tenké plátky
- 7 a víc sušených rajčat nakrájených na drobné kousky
- 6 středních žampionů nakrájené na plátky
- sůl, pepř, sušený česnek, provensálské bylinky či jiné
- sojová omáčka
- olivový olej
- Zpracujeme mouku, cca 130 g margarinu a větší špetku soli. Přidáme 8 lžic studené vody a uhněteme těsto. Vytvarujeme z něj kouli, zabalíme do fólie a dáme na 30-60 min odpočinout do chladna.
- Na pomoučněné ploše vyválíme z těsta kruh o něco větší než je vaše koláčová forma. Opatrně ho přeneseme do formy předem vymazané tukem a zatlačíme k okrajům. Na pár minut můžeme dát do chladna.
- V kastrolu necháme na ohni rozpustit špenát, přidáme nakrájené žampiony a necháme povařit.
- Rozmixujeme vysušené tofu, které je třeba dochutit. Použijeme koření a sojovou omáčku, olivový olej nebo rostlinné mléko, pokud je třeba směs trochu zředit. Přimícháme špenát s žampiony, sušená rajčata a necháme uležet.
- Na pánvi na zbytku margarinu asi 20 minut zahříváme cibuli dokud nezkaramelizuje a občas promícháme.
- Troubu zahřejeme na 180 - 200 °C.
- Dno těsta lehce popícháme vidličkou a dáme na pár minut péct.
- Na těsto pokládáme cibuli, na ni směs z tofu a pečeme 25–30 minut.
to vypada uzasne, krasny fotky!
OdpovědětVymazati to tak chutná! děkuji :)
VymazatMůžu se zeptat, který vegan margarín používáš? :-) Děkuji http://zdraveahrave.blogspot.cz/
OdpovědětVymazatJsem teď v zahraničí, ale doma jsem vyzkoušela Vitarin. Snad tam ale bude v nabídce víc margarinů, jde použít i jakýkoli rostlinný tuk na pečení.
VymazatTento komentář byl odstraněn autorem.
OdpovědětVymazatprosím, na jak velkou formu se toto množství počítá? (průměr 26 nebo více/méně)...abych to pak neměl moc vysoké nebo jen samé těsto... Děkuju moc!
OdpovědětVymazatZatím jediný quiche, který jsem vyzkoušela a nemám potřebu zkoušet jiný. Skvělé a snadné těsto, náplň můžete použít jakoukoli, prostě bomba!
OdpovědětVymazat