Kousek tradiční arabské kuchyně a asi nejdostupnější veganský fast food u nás - to je falafel. Situace ve Švédsku je úplně stejná, jen je tady na prvním místě i pro vegetariány, nevedou totiž smažák.
Je to dobrota velká a jelikož hovoříme o cizrně, jde navíc o výživnou záležitost. Nedávno jsem si ovšem uvědomila, že jsem ho nikdy neměla za bílého dne. Falafel jsem si dala vždycky, když v pátek v hospodě někdo zavelel ,,Jde se na kebab!". Došlo mi, že jindy si totiž můžu vybrat, co sníst a smažené mi už nějak nevoní. Tak jsem si řekla, že si ho zkusím vyrobit bez smažení. A to bych nebyla já, abych ho zrovna nešoupla do čerstvě upečené pity, částečně z celozrnné mouky. Vše doplněno trošku netradičně špenátovými listy, avokádem, rajčetem, okurkou a dipem ze sojového jogurtu.
- vegan
falafel
- 1 hrnek sušené cizrny
- 1 malá cibule nebo polovina větší, nasekaná nadrobno
- 3 stroužky česneku
- 1 a půl lžíce mouky
- 1-2 lžíce olivového oleje
- cca 1/4 hrnku nasekané čerstvé petrželky
- 1 lžička soli
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička koriandru
- pepř
- cayenský pepř
- (kardamom)
- Cizrnu si předem namočíme do vody nejméně na 8 hodin.
- Uvaříme ji do měkka, počkáme až vychladne a s ostatními surovinami mixujeme do ani ne úplně hladké konzistence, ani do kuskusovité hmoty. Potřebujeme, aby směs držela při sobě a nebyla zcela na kaši.
- Směs přendáme do mísy a dokončíme proces mělnění vidličkou. Vyjmeme kuličky cizrny, pokud na některé mixér zapomněl nebo je rozdrtíme.
- Chladíme 1-2 hodiny. (Já chladila déle - připravila jsem den předem s těstem na pita chleba.)
- Se směsí nebyl problém, kdyby vám ale nedržela při sobě - zkuste ještě rozmixovat a udělat směs lepivější. Pokud nezabere ani to, měla by pomoci mouka.
- Tvoříme kuličky a přímo vkládáme na rozpálenou pánev nebo na pekáč. Kuličky můžete také uplácnout viz foto - lépe se jí v pitě a jednodušeji se pečou.
- Můžete klasicky smažít v oleji na pánvi cca 2-3 minuty z každé strany.
- To jsem nechtěla, takže jsem nanesla malinkou vrstvu olivového oleje do pekáče a pekla z obou stran asi 15 minut na 180 stupňů. Výsledek - zlatý, křupavý a nemastný.
- Je spousta variací, jak podávat falafel - stačí zeleninový salát, můžeme ho šoupnout do tortilly a nebo třeba do pita chleba se zeleninou a hummusem nebo dipem.
Pita chléb
Víte proč nepeču? Nemám ráda přesná, striktní pravidla a postupy. Tomu se tady rozhodně nevyhnete, takže to byl trošku adrenalin. Když se ale na konci pity krásně nafoukly, zbyla z toho všeho jen radost.
Pekla jsem víceméně podle http://www.thekitchn.com/how-to-make-pita-bread-at-home-cooking-lessons-from-the-kitchn-90844, ale upravila jsem složení - polovina mouky je celozrnná.
hrnek = 240 ml
- 1 hrnek vlažné vody
- 1 lžička cukru
- 2 lžičky sušeného droždí
- 2 hrnky bílé pšeničné mouky
- 1 hrnek špaldové nebo jiné celozrnné mouky
- lžička soli
- 1-2 lžíce olivového oleje
Příprava těsta
- Nejdříve zaděláme na kvásek - smícháme vodu, droždí a cukr a dáme mu asi 10 minut, než vzejde.
- Do kvásku přidáme celozrnnou mouku a 1 a čtvrt hrnku bílé mouky, sůl, olivový olej. Dřevěnou vařechou umísíme těsto.
- Lehce si pomoučíme pracovní plochu a přemístíme tam těsto z mísy. Aspoň 6 minut hněteme, dokud těsto není hladké a pružné. Těsto se lepí, takže využijeme zbytek mouky, snažíme se jí ale použít co nejméně.
- Čistou mísu vytřeme olivovým olejem, těsto tam přendáme a v oleji ho celé obalíme.
- Přikryjeme utěrkou a necháme 2 hodiny kynout.
- Nakynuté těsto je nejlepší vložit na pár hodin do lednice, doporučováno je nechat přes noc, ale můžete s ním pracovat ihned.
(V lednici ho můžete mít až týden a vždy si upéct třeba jen jednu pitu.)
Před pečením
- Rozpálíme troubu i s plechem uvnitř na 250 stupňů. Musí být opravdu maximálně vyhřátá, mně se z ní dýmilo.
- Těsto vyndáme z lednice a rozdělíme na 8 dílů, pokud nám hezky nakynulo. Nejméně ale vytvoříte určitě 6., tzn minimálně 12 kapes.
- Z těchto dílků uděláme malé placky viz foto a necháme opět přikryté kynout až 15 minut.
- Nakonec před pečením vyválíme placky silné 6-7 milimetrů. Ty můžeme opět nechat pár minut uležet a zajistit si tím dokonalější výsledek.
- Placky šoupneme na plech do vyhřáté trouby a pečeme tři minuty. V tom nejlepším případě se krásně nafouknou a zbarví se lehce do zlatova.
- Pokud chceme pity hezky měkké, po upečení je necháme chládnout v navlhčené utěrce.
- Pity rozkrojíme napůl a vzniknou nám kapsy, které plníme falafelem a zeleninou, tradičně pak taky hummusem nebo tahini omáčkou. My jsme si udělali dip ze sojového jogurtu, česneku a bylinek.
(Kdyby jste jich náhodou měli ažaž, četla jsem, že je možné bez problému hotové pita chleby až na měsíc zamrazit.)
No to vypadá skvěle.. pravdou je, že falafel jsem vždy smažila, i když na trošce oleje. Čím zdravější tím lépe :-). A ty pity vypadají prostě božsky :-)))) http://zdraveahrave.blogspot.cz/
OdpovědětVymazatděkuji, nejlepší je, že to skvěle i chutná :)
VymazatTak to je nádhera, na toto se určitě chystám, falafel a vůbec vše z cizrny miluju!
OdpovědětVymazatLucka
changelucylife.blogspot.cz
Tak to pak určitě stojí za to, samotný falafel ani nedá tolik práce. Dej vědět, jak chutnalo. I.
VymazatMyslíš , ze by to šlo bez oleje i na teflonce misto trouby ? Jinak pita chleb jsem dělal z chlebove mouky na pánvi a nafoukly se krásně , jrn sem rozpalil teflonku a hodil na to placku a cekal :)
OdpovědětVymazatAsi bych je pak udělala ještě placatější, ale i tak si nejsem jistá, jestli se dostatečně propečou. Možná pokud máš vyzkoušeno s pokličkou..
Vymazat