pátek 9. prosince 2016

perníkové lívance s jablkem, ořechy a pečenými kaštany

Loni jsem se s vámi dělila o vánoční snídaňovou kaši, tentokrát přicházím s receptem na lívanečky, které bez perníkového koření dělám docela často, hlavně na pozdní snídaně pro nášvětvy! Stačí místo  koření použít jen trochu skořice a podávat třeba s banánem, nasekanými ořechy, arašídovým máslem, čokoládou, zmrzlinou nebo kokosovým mlékem.



2 porce

hrnek jemných ovesných vloček
hrnek rýžového (nebo jiného rostlinného) mléka
1 banán
2 čajové lžičky perníkového koření (v nevánočním čase lžička skořice)
čajová lžička kypřícího prášku
špetka soli


  1. Ovesné vločky smícháme s ohřátým mlékem a počkáme, až mléko nasáknou. 
  2. Přidáme ostatní suroviny a rozmixujeme.
  3. Na pánvi pak ideálně na kokosovém oleji smažíme malé lívanečky.
  4. Podávat můžeme jen s javorovým sirupem, arašídovým máslem a banánem, vánočně ale s dušeným jablkem, vlašskými ořechy a pečenými kaštany.
Dušené jablko


Jablko nakrájíme na kostičky a dusíme v cca 150 ml vody do změknutí. Asi polovinu vzniklé směsi pak rozmixujeme tyčovým mixerem a smícháme s kousky jablk.

Pečené kaštany 

Kaštany nařízneme na vypouklejší straně do tvaru písemene X do hloubky cca 4 mm. Pečeme v rozehřáté troubě na cca 200% asi 10-15. Kaštany v troubě ztmavnou a začnou pukat. Poté necháme zchládnout a ihned oloupeme i se slupkou pod skořápkou.

1 komentář: