čtvrtek 12. ledna 2017

rajčatová kořeněná polévka s červenou čočkou

Ačkoli ze všeho nejradši prokrastinuju vařením a následnou konzumací, nakonec se dostanu do stavu panického dohánění povinností, a tak hledám tu nejrychlejší cestu, jak u toho plnohodnotně zasytit. Tahle polévka je hustá a bohatá, jen vidět to není! Zázvor, česnek, chilli navíc zahřeje a ještě vyžene bacila z těla.



130g loupané červené čočky
plechvoka krájených rajčat
350 ml rajčatové passaty
2 stroužky česneku nakrájené na drobno
1 cibule nakrájená na drobno
2 střední mrkve nakrájené na menší kostičky
cca polévková lžíce nastrouhaného zázvoru
šťáva z půlky citronu
3 lžičky a víc kurkumy, půl lžičky - lžičku kajenského pepře nebo jiné chilli, špetka koriandru, soli, pepře
3 lžíce polévkového koření/bujon
2 lžíce lahůdkového droždí
oliv. olej
1,5 l vody
(kokosové mléko)

  1. Na oliv. oleji restujeme cibuli a mrkev.
  2. Po pár minutách přidáváme česnek, koření a restujeme ještě asi minutu.
  3. Přidáme rajčata, passatu, zázvor, polévkové koření (měla jsem jakousi směs sušené zeleniny) a zalijeme vodou. 
  4. Přisypeme čočku a vaříme, dokud nezměkne. 
  5. Nakonec přidáme citronovou šťávu a můžeme doladit kokosovým mlékem, já měla jen sušené a přidala jsem asi 3 lžíce.
  6. Podáváme ideálně s čerstvým koriandrem a kokosovým mlékem. 

2 komentáře:

  1. Super inspirace, díky! :-) Přidám taky k tématu, kdyby chtěl někdo rozšířit svůj jídelníček o zajímavé recepty, tak mrkněte :-) https://www.svobodavsem.cz/veganske-recepty/

    OdpovědětVymazat
  2. Tuhle kombinaci mám moc ráda! Místo kokosového mléka a koriandru většinou přidám bazalkové pesto s parmazánem, ale ráda zkusím i tuhle variantu.

    OdpovědětVymazat