pátek 22. dubna 2016

fashion revolution: it's high time

Když jsem před devíti lety vypustila z jídelníčku maso, nevěděla jsem, co budu jíst a bylo mi to tehdy celkem jedno. Jenže pak mě začalo zajímat i to ostatní. Od původu sýru přes mrkev, čokoládu až po kávu. Můj přechod na 100% rostlinnou stravu už nikoho moc nezaskočil, jako extrém jim ale začal připadat můj stále větší zájem o kvalitu a původ všeho, s čím se denně setkáváme. Když jsem se pak zmínila o veganské kosmetice a udržitelnosti i v jiných oblastech, třeba módě nebo designu, definitivně mě zařadili mezi blázny. O to jsem radši, že tato otázka začíná být TÉMATEM.


Protože upřímně. Jsem konzument. Mám ráda nejen chutné, ale i hezké věci. Chci je mít hold i na sobě. Když vstanu správnou nohou, jdu kousky hledat do sekáče. Jenže zároveň jsem v tomhle stále pokrytec a když se mi v H&M něco líbí, tak si to nakonec koupím. (A to že si uvědomuju kdo a co stojí za výrobou a nízkou cenou, mne tedy neomlouvá.)

Takže místo abych se sama více činila, čekám na změnu. Snažím se hlavně recyklovat, měla bych ale začít nenakupováním určitých produktů. Je to vlastně úplně stejné jako s veganstvím, jen je nutné si přiznat, že módní průmysl je stejný průšvih, jako to jídlo a v levném tílku vidět problém stejně jako v krabici kravského mléka.

Naštěstí je tady mezinárodní kampaň FASHION REVOLUTION, která bojuje za etický a udržitelný módní průmysl. Kromě uvědomnělého nakupování (ve kterém nám bez výmluv stále chybí širší nabídka cruelty-free vohozu), se teď můžeme všichni zapojit a trošku na řetězce zatlačit. Získáme třeba minimálně víc transparentnosti. Vše se dočtete zde a doporučuju followovat na fb. Ještě si stíháte v rámci fashion revolution week pustit The True Cost a přečíst doporučuju například článek od sashe.sk.

Pomalu ale vznikají taky e-shopy jako winwinlove.eu, objevují se projekty a alternativní móda mladých návrhářů a já snad brzy budu nakupovat s čistým svědomím.

Dejte vědět, jak to máte/ne/řešíte vy.

P.S. pokud víte o dalších fajn bytostech, které vyrábí ecoeticky(nebo mezi ně dokonce sami patříte), šup s nimi do komentářů.

2 komentáře:

  1. Skvelý príspevok!
    Čo sa týka oblečenia - nenakupujem veľa, mám menší šatník a z každého oblečenia sa snažím vyťažiť čo najviac, aj tým, že každý kúsok skúšam v rôznych kombináciách. Obliekam sa skôr pohodlne a nie zákonite podľa najnovších módnych trendov, hoci chcem vyzerať dobre. V poslednej dobe mi pribúdajú kúsky len zo sekáčov a úprimne - neviem si to vynachváliť! Je to lacné, iné a maximálne originálne. :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Neskutočné fotky máš! Neopísateľná energia z nich vyžaruje! :)
    Vždy sa rada vraciam na tvoj blog, je vážne unikátny! ♥

    |SYDNEYSLEEK|

    OdpovědětVymazat