středa 13. dubna 2016

červená čočka s vůní Indie

Pokud neradi trávíte spoustu času vařením nebo prostě jen někdy oceníte něco rychlejšího, sáhněte po červené čočce. Vyčarujete z ní spoustu nenáročných jídel za pár minut a obměn existuje nekonečně mnoho. Pokud aspoň trošku fandíte vůni indického koření, doporučuju pořídit si kouzelnou směs Garam Masala.

  • vegan
  • bez lepku

  • 200g neuvařené červené čočky
  • 1 velká cibule
  • 2 rajčata
  • 2 lžíce kokosového(nebo jiného) oleje
  • 2 lžíce kořenící směsi Masala(nebo dle chuti)
  • stroužek česneku
  • půl menší cukety nebo jinou zeleninu, např. špenát
  • cca 1 cm čerstvého zázvoru nebo zázvor sušený
  • sůl, pepř, kurkuma, čerstvý koriandr
  1. Začneme s přípravou přílohy - podáváme s (basmati) rýží nebo plackami chapati.
  2. Červenou čočku uvaříme ve vodě do měkka. (Trvá max 10 minut.)
  3. Cibuli a česnek si nakrájíme na drobno a rajče a cuketu(nebo jinou zeleninu) na kostičky.
  4. Na pánvi rozpálíme olej, krátce orestujeme cibuli, přidáme česnek a nastrouhaný zázvor a za minutu koření, rajčata. 3 minuty na to i čočku.
  5. Podlijeme troškou(30ml) vody a necháme několik minut vařit.
  6. Dle potřeby ještě dochutíme solí, pepřem nebo třeba kurkumou a čerstvým koriandrem.

Chapati je na přípravu nejjednoduší ze všech indických chlebů, takže směle do toho!

  • 2 hrnky(200ml) mouky(použila jsem žitnou a povedlo se)
  • cca 160ml vlažné vody
  • sůl

inspirovala jsem se pravým indickým receptem na skvělých stránkách - najdete zde i podrobný fotonávodhttp://akochutimasala.blogspot.in/2010/04/capati.html
Pro pořádek stručný postup i zde:
  1. V míse smícháme mouku a sůl.
  2. Přilijeme vodu a vypracujeme nelepivé těsto.
  3. Necháme odležet minimálně 1 hodinu.
  4. Rozdělíme na 10 dílků a vytvoříme kuličky. Každou obalíme v mouce a vyválíme placky.
  5. Pánev rozpálíme na maximum.
  6. Opékáme z jedné strany 2-3 min, poté otočíme. Placka se začne nafukovat a utěrkou je třeba ji přitlačovat k pánvi. Poté znovu obrátíme a opakujeme postup s utěrkou..
  7. Placky jsem nakonec lehce potřela olivovým olejem a zabalila do utěrky, aby se podávaly měkké a teplé.

1 komentář:

  1. Tenhle recept se mi hodne libi, takze urcite brzy vyzkousim. Cervenou cocku pouzivam hodne a delam z ni tedy hlavne kokosovy krem a kdyz zrovna nemame chleba, proste jen osmazim dynova seminka s petrzelkou. Ja si teda s veganstvim zatim jen pohravam, ale nebranim se casem na nej prejit uplne :). Delala jsem u Indu aupair, ale ti teda moc zdrave nejedli :D. Spis same predsmazene maso, vsecko uz ready nakoupeno a namrazeno (Irsko je jak Amerika) No a od meho muze sefove ziji jenom z pizzy a pritom maji manzelky doma.. A ta indicka kuchyne je tak rozmanita a chutna. Mam znameho, inda, se kterym jsme casem bydleli na share a ten kdyz zacal varit, byl cely dum citit kari. Horsi bylo, ze to pak neslo z niceho vydrhnout :D.

    Jinak pekny blog. Urcite jej projedu vic a necham se inspirovat :)

    OdpovědětVymazat