úterý 2. února 2016

čokoládový dort z cizrny

Sníte o zdravém čokoládovém koláči? A co když vám povím, že je to navíc snad nejjednodušší dort, co jsem kdy pekla? Vycházela jsem z mého staršího receptu na cizrnový koláč, tentokrát je ale bez cukru a čokolády. Je to jeden z těch receptů, na které jsem opravdu hrdá. A už teď mě napadají další obměny. Mimochodem, nenechte se zmást, olizovali se i ti nejvíc nezdravě se stravující. Takže! Smíchejte, rozmixujte, upečte a mlsejte!
  • vegan
  • bez lepku
  • 370g cizrny v neuvařeném stavu/800g uvařené cizrny
  • 1 velký banán
  • lžíce lněného/chia semínka + 3 lžíce vody
  • 100g sušených datlí
  • lžička vanilkového extraktu
  • 60g kakaa
  • 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 500 - 600ml vody
  • 6 a více lžic sirupu nebo jiné sladidlo
  • hrušky, banán či krém/poleva dle chuti

  1. Předem namočenou cizrnu uvaříme co nejvíce do měkka.
  2. Datle cca na hodinku namočíme do vody.
  3. Poté vše rozmixujeme do hladké hmoty a dosladíme dle chuti.
  4. Nakonec můžeme ozdobit ovocem nebo až po upečení krémem.
  5. Peču v dortové formě vymazané rostlinným olejem na 180 - 200 stupňů. 
  6. Předem namočenou cizrnu uvaříme co nejvíce do měkka.
  7. Datle cca na hodinku namočíme do vody.
  8. Poté vše rozmixujeme do hladké hmoty a dosladíme dle chuti.
  9. Peču v dortové formě vymazané rostlinným olejem na 180 - 200 stupňů. Ke konci oddělejte okraje formy a pečte aspoň několik minut tak, aby se opekly i okraje dortu. Docela záleží na velikosti formy - pokud je koláč nižší, stačí asi 40 minut. Vyšší se chtěl péct déle. Okraje budou lehce opečené a vnitřek bude měkčí, toho se nebojte. Nechte ho odstát, ideálně i několik hodin v chladu, je pak perfektně tuhý.
  10. Dort necháme vychladnout a vydlabeme uprostřed jakoby misku, ale ne až do kraje. Vydlabaná cizrnová část bude poměrně měkká a vláčná, takže ji rozetřeme na pečící papír a dáme na pár minut upéct(vysušit) do trouby, aby nám šla směs hezky drolit. Dva banány podélně rozkrojíme a narovnáme je do korpusu.

14 komentářů:

  1. Ukládám a brzy vyzkouším O:-) jen zkusím místo banánu jablečné pyré, banány už moc nejím, ale to by mohlo jít, co myslíš? A mám malé nejasnosti, 200 ml datlí? To znamená 200 ml vody + kolik datlí? :) A 200 ml kakaa?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mám radost, ten banán je tam zrovna super, ale možná bych to klidně zkusila jen s lněným semínkem :) Jinak já jsem si zvykla ve Švédsku používat odměrku(všechno přepočítávají na ml), takže jsou to opravdu ml, ale je fakt, že bych měla suroviny radši zvážit, zítra to napravím :)

      Vymazat
    2. Tak jsem dortík zkoušela s jablečným pyré, rozinkami a lněným semínkem a bomba!! Jen jsem měla problém, jako psala holčina níže, s konzistencí, že mi těsto i po hodině a půl pečení nedrželo krásně tak jako tobě a rozpadalo se. Ovšem na chuti mu neubralo, to néé! Ale tu konzistenci chci pro příště zkusit doladit, možná šetřit vodou a nebo hold obětovat trochu mouky :D PS: Teď je na řadě slavný Krtkův dort <3 moje láska z dětství :D^^ Děkuji za skvělé recepty!!

      Vymazat
    3. To mě mrzí, já už ho opravdu dělávám od oka a nikdy není problém. To pyré asi bude vodnatější. Nechala jsi ho vychladit? Ještě jsem zapomněla a už dopsala jeden nápomocný krok - dopéct dort bez okrajů formy.

      Vymazat
    4. No vidíš to, pyré jsem vychladnou nenechala (nedočkavec :D), co nejdříve zkusím znovu a napravím se v postupu přípravy O:-) :)) Děkuji :)

      Vymazat
    5. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    6. Terezko, zkoušela jste dort znovu s vychladnutým pyré? Kolik ho dáváte? Děkuji ;-)

      Vymazat
    7. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
  2. Ahoj, nádhera, stejně jako ten Krtkův :-) Mohla bys ale přeci jen zkusit ty suroviny převážit a dopsat? Moc prosím! Děkuji ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, už je to doplněno :) Musím se ale přiznat, že cizrnový dort dělám už od oka, občas něco vynechám a nahradím, ale vždy chutná skvěle :) Třeba si jednou osahat konzistenci a příště už se k ní jen snažit nějak přiblížit.

      Vymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den, nešlo by ten recept spravit? Body 1-5 a 6-9 jsou stejné a evidentně tam chybí co a jak s lněným semínkem, práškem a tak. Děkuji.

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrý den, nešlo by ten recept spravit? Body 1-5 a 6-9 jsou stejné a evidentně tam chybí co a jak s lněným semínkem, práškem a tak. Děkuji.

    OdpovědětVymazat
  6. Dobrý den, taky z toho receptu nejsem moc moudrá. viz komentář výše (body 1-5 a 6-9 stejné, co se ostatními surovinami)????

    OdpovědětVymazat