sobota 5. září 2015

(raw)těstoviny s brokolicovým pestem a pečenou dýní

Blížící se začátek semestru, dýně hókkaidó na zelňáku, hrušky na zahradě splývající s listím.. to vše patří k nejkrásnějšímu období v roce. Ano, za to považuju podzim a mí přátelé jistě ocení, když s tím teď budu obtěžovat mé čtenáře a nebudu jim 10x denně psát ,,Už ho cíítm, už je tady!" Ale k věci, já ten podzim mám totiž samozřejmě ráda i na talíři. Tentokrát nepřicházím s ničím novým - jde asi o nejprimitivnější úpravu dýně, ale když ji ale zkombinujete s brokolicovým nebo třeba špenátovým pestem, máte na stole skvělou podzimní rychlovku.

  • vegan
  • bez lepku


Brokolicové pesto

3 lžíce a víc olivového oleje
250g brokolice(v syrovém stavu)
půl lžičky sušeného česneku
lžíe a půl lahůdkového droždí
100ml kešu(nebo jiných ořechů
menší hrst čerstvých bazalkových listů
sůl, pepř, popř. další sušené provenskálské bylinky
Brokolici očistíme a růžičky uvaříme do měkka. (Ve vroucí vodě cca 6 minut.)
Namleté ořechy mixujeme s brokolicí a ostatními suroviny do konzistence pesta. Kořeníme dle chuti.

Dýni hokkaidó nakrájíme na malé kousky, zakápneme oliv. olejem, osolíme, opepříme, posypeme sušeným česnekem a to úplně stačí! Pečeme 20-25 minut nebo jednoduše do měkka.


Pesto smícháme s prohřejeme(popř. ještě zakápneme oliv. olejem) třeba s kvalitní celozrnnou těstovinou a nebo s cuketovými raw špagetami. (Vyrobeny škrabkou Julienne.) Můžeme ještě posypat(opraženým) slunečnicovým semínkem či oříšky. Podávat lze samozřejmě i jinak, třeba s opečenou bagetkou.

2 komentáře:

  1. Super tip :) vypadá to báječně a ráda vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak doufám, že bude chutnat a budu pak ráda za zpětnou vazbu :)

      Vymazat