sobota 12. září 2015

slané pohankové lívance se špenátem, houbami, cibulí a dýňovou omáčkou

Babí léto, ranní vstávání do mlhy a schovávání sušících se hub před deštěm. Trnto čas je pro mě navěky spojen také s dýní hókkaidó, kterou miluju v kombinaci se špenátem. Jednou jsem pečenou směsí z hub, špenátu, česneku a dýně nakrájené na kostičky naplnila pohankové palačinky a chuťové buňky si pak opakovaně žádaly o repete. Z tenkých rolovaných palačinek časem vyrostly lívance a vůbec se recept časem trošku vyvíjel a proměňoval. Jedna věc ale zůstala stejná - jeho nenáročnost a bezlepkovost. Odteď už pokrm všichni znají jako ty skvělé slané lívance s dýňovkou. A když bude i špenátová směs, tak jen dobře.Pohankové lívance navíc můžete připravit i v jiných variantách a omáčku použít klidně i na těstoviny.

  • vegan
  • bez lepku


lívance/palačinky

  • 250g pohankové mouky
  • 1-2 lžíce oleje
  • voda(cca 500ml)
  • sůl, pepř, bylinky(majoránka, třeba i sušený česnek)

dýňová omáčka

dýně hokkaido
(jiná zelenina na vývar nebo třeba cuketa)
čerstvá petrželová nať či jiné bylinky, sůl, pepř
oliv. olej

náplň

  • hrnek mražených či sušených hub v namočeném stavu nebo čerstvé žampiony
  • hrnek listového špenátu(klidně mražený)
  • česnek dle chuti
  • olivový olej
  • sůl, pepř, směs bylin
  • na oleji orestovaná kolečka cibule


  • V míse smícháme mouku, kypřící prášek a špetku soli. Poté vodu přidáváme tak, aby vznikla docela dost hustá, ale pořád tekutá(!) směs, jinak se mi palačinky lepily a trhaly. S lívancema by ale neměl být problém vůbec. Na oleji klasicky smažíme z obou stran.
  • Houby restujeme na oleji a poté dusíme společně se špenátem a česnekem. Podle potřeby podlijeme vodou.
  • Dýni(popř. přidáme i jinou zeleninu, např. mrkev či cuketu) nakrájíme na kostičky, orestujeme na oleji, zalijeme vodou a vaříme do měkka. Poté rozmixujeme tyčovým mixerem do hladka a dochutíme nejlépe čerstvou petrželovou natí.
  • Směsí můžeme naplnit tenké palačinky a nebo vrstvit na lívance a nakonec přelít omáčkou.




Žádné komentáře:

Okomentovat