pondělí 4. května 2015

jak jíst: cizrnu

A kde berete protein?! Údělem každého vegana je čelit této otázce příliš často na to, aby na ni ještě s chutí někomu odpovídal. To ale neznamená, že by neexistovala snadná odpověď. Pevně věřím, že vegani znají své zdroje a tím je mimo jiné právě cizrna. Byla jsem ovšem překvapená, kolik ,,tradičních" českých domácností nemá o této luštěnině ani páru. A to je škoda velká, to si počtěte. 

Nicméně jsem zjistila, že taky nejsem dokonale znalá. Vůbec jsem netušila, že existuje více druhů cizrny, mimo jiné např. i červená, černá nebo zelená. 


falafel a domácí pita chléb 

cizrnový krém se zázvorem a mrkvovými lupínky

cizrnový salát s pečenou zeleninou 

čokoládový koláč z cizrny s avokádovým krémem

čokoládový koláč z cizrny s avokádovým krémem
Podle studií cizrna srovnává hladinu cukru v krvi může být pomocníkem při cukrovce typu 1 i 2.

Cizrna obsahuje selen, který není jinde v ovoci či zelenině. Tento minerál hraje roli ve funkci jater, napomáhá detoxikaci a zbavuje nás některých rakovinotvorných prvků. Navíc působí jako prevence proti zánětům a snižují růst nádorů. Obsažený saponin pak šíření rakoviny v těle.

Cizrna napomáhá trávení a tím i redukci nebo udržování váhy. Snižuje apetit, neboť nám dodává pocit nasycení na delší dobu.

Laicky řečeno, cizrna neobsahuje dostatek aminokyselin Methionin pro tvorbu bílkoviny, proto je dobrá kombinace luštěnin s celozrnnými výrobky. Vhodná je hnědá rýže, celozrnný chléb nebo těstoviny.

Cizrna na talíři

Cizrnu kupuji většinou sušenou, to znamená, že ji před konzumací musím minimálně na 8 hodin namočit a poté uvařit. Již uvařenou cizrnu ale můžeme mít taky připravenou v mrazáku. Další cestou je kupovat cizrnu konzervovanou, údajně obsahuje všechny cenné látky a navíc ji můžeme ihned zpracovat.

Stejně jako jiné luštěniny, můžeme cizrnu také klíčit.

Nejpopulárnějšími pokrmy jsou bez pochyby falafel a hummus. Velmi oblíbená je cizrna na paprice. Skvělá je pak taky cizrna na kari s rýží či indickým chlebem. Cizrnu si taky můžete opražit a zobat u seriálu místo chipsů. Poslouží k výrobě nejrůznějších placiček a tedy i burgerů. Uvaříte z ní nejrůznější polévky a saláty. Stejně jako spoustu jiných luštěnin ji ale můžete použít i na sladko. Kromě nutely z ní klidně vytvoříte celý dort víz níže. No a pokud neprahnete po zdravé stravě, nezapomeňte na současný hit - vegan pusinky z cizrnové vody nebo rovnou makronky.

Některé recepty najdete zde, zbytek holt googlete :)
řepo-cizrno-quinoa burgery 

cizrnové curry

cizornové čokoládové bonbony

krtkův dort

zdroj: http://www.medicalnewstoday.com/articles/280244.php

Žádné komentáře:

Okomentovat