Téma pohoštění už jsem tady otvírala. Olivy jsou fajn, ale olivová home-made jednohubka přece jen někdy potěší víc. Často potřebujeme, aby takové pohoštění bylo nenáročné a rychlé. A já mám pro vás tip na jednohubky, které to splňují a jsou navíc bezlepkové. Je to opravdu spíše inspirace, nežli recept, ale třeba se bude hodit. Část z nich vznikla neplánovaně a na kombinacích se dá zapracovat dle fantazie.
- vegan
- bez lepku
polentový základ
- 1,5 hrnku instantní polenty
- 4 hrnky vody/zel. vývaru
- lahůdkové droždí
- sůl, pepř
- oliv. olej
Máme dvě možnosti:
- Můžeme upéct krustu alla tlustější pizza. Z polenty uvaříme hustou kaši - vaříme v zel. vývaru nebo bez a podle toho dochutíme lahůdkovým droždím a kořením. Směs pak pomocí namočené stěrky rozetřeme na horký plech či pečící papír, který můžeme lehce potřít olejem. Na 200 stupňů pečeme 25-30 minut.
- Druhý základ je objemnější. Kaši uvaříme úplně stejně, ale je třeba ji více ochutit. Poté nandáme do lehce vyolejované pečící formy nebo platové dózy. Necháme v lednici minimálně hodinu a vyklopíme. Nakrájíme na kostky, naskládáme na plech a pečeme na 200 stupňů minimálně 15 minut.
olivová tapenáda
- 500 g zelených oliv bez pecek
- stroužek česneku
- 2 polévkové lžíce kapary
- cca 2 dl olivového oleje
- čerstvá bazalka a jiné bylinky
- sůl, pepř
Vše rozmixujeme. Můžeme servírovat s lehce opečenými cherry rajčátky.
červená řepa
Šlo o pokus a nepočítala jsem s tím, že výsledek bude tak chutnat, takže jsem dělala od oka, ale použila jsem zhruba:
- 2 malé bulvy červené řepy
- lžíci olivového oleje
- lahůdkové droždí
- sušený česnek
- čerstvá petrželka
- sůl, pepř
Řepa uvařená do měkka, oloupaná, nastrouhaná a lehce pomixovaná s ostatními surovinami.
hummus
Na polentu můžete také naservírovat klasický hummus. Já jsem zrovna měla hotový ,,hummus" z červené čočky. Uvařená, rozmixovaná s česnekem, oliv. olejem, solí, pepřem a citronem. Servírovala jsem s lehce opečenou mrkví.
Žádné komentáře:
Okomentovat