Některé módní vlny a mánie nejsou tak úplně na škodu. Například tendence poohlížet se po zdravějších alternativách je v případě klasických chipsů vskutku na místě, ať už jste vegani či ne. Ta méně veselejší stránka věci je, že tohoto zájmu zneužívají výrobci zdravých pochutin, takže ne všichni si můžeme koupit chipsy z červené řepy, aniž bychom pak nemuseli vynechat oběd i večeři.:) Řešením je domácí voňavá výroba. Samozřejmě dalším plusem je pak taky kvalitnější a zdravější výsledek.
- vegan
- bez lepku
Kéž by šel sepsat zaručený univerzální recept. Zrovna u pečení chipsů se ale opravdu projeví rozdíl mezi novou a starou troubou, elektrickou nebo plynovou. Je třeba zkoušet a najít ideální teplotu a délku pečení. Nicméně snad vám přesto návod pomůže.
Ochucovat můžeme dvojím způsobem. Buďto máme olej ve spreji a vytvoříme směs z koření - to pak můžeme kolečka zeleniny na pečícím papíru plechu posprejovat a posypat. Nebo chipsy promícháme s kapkou oleje a kořením v míse a pak vysypeme na pečící papír.
Čím dochutit?
- sůl
- pepř
- sušený česnek
- sušená cibule
- sladká paprika
- kurkuma
- kari
- rozmarýn a jiné bylinky
- lahůdkové droždí
Podávat můžeme s rajčatovou salsou(rozmixovaná rajčata, cibule, chilli, sušený česnek) nebo třeba s dipem z rostlinného jogurtu, bylinek a česneku.
červená řepa, celer
Chipsy z červené řepy jsou jedny z nejosvědčenějších. Stačí malé bulvy řepy oloupat, nakrájet nebo nastrouhat na tenká kolečka a péct na 195 stupňů asi 30 minut. Výborné jsou jen lehce posolené a posypané rozmarýnem.
Zároveň s červenou řepou jsem pekla celerové. Celer jsem naporcovala tak, abych měla plátky podobné velikosti, jako byla řepa.
mrkev, pastiňák
Tahle zelenina je skvělá v tom, že ji jednoduše nastrouháme na kolečka. Složitější je to, že se pak liší ve velikosti a tak je fajn menší kolečka vyndat z trouby dříve. Suma sumárum ale pečeme asi na 180 stupňů a 15-20 minut.
batáty
Batáty si můžeme dovolit péct až na 200 stupňů a hotové je máme za 20-25 minut.
cuketa, lilek
Výroba těchto chipsů se od ostatních liší. Spíše sušíme, než pečeme, a to na 130 stupňů i méně. Vyplatí se nechat je předem vypotit - lilek 10 minut, cuketu o pár minut déle. Tzn. nakrájíme či nastrouháme na tenká kolečka, osolíme a až přijde čas, tak vysušíme utěrkou. Pečeme minimálně 60 minut, cuketu až dvě hodiny. Právě tady doporučuji využít kurkumu!
Žádné komentáře:
Okomentovat