středa 27. května 2015

Oslo I.


Na cestě z Osla se plácám do čela, že jsem vám od února nenapsala o tripu do Stockholmu. Věděli byste totiž dávno, co jsme to s mojí rakouskou spolucestovatelkou zač. (To je ta ofinatá, co mi občas skočí před objektiv.) My nebrečíme, že nestihneme vidět všechno, co nám radí turistický průvodce, který navíc zůstane celou dobu v kapse. Jediné, co máme naplánované, je list galerií, které ještě na místě zvážíme a pár jiných míst z oblastí, které nás zajímají. Vlastně ještě sjedeme tipy na kavárny, do některých z nich se pak posadíme, nasáváme atmosféru a poznáváme město a jeho obyvatele. Flákáme se a zastavíme se u toho, co nás zaujme. Tentokrát ale zjišťujeme, že jsme stejně stihly téměř všechno. Vyrazily jsme ze Švédska vlakem obhlédnout Norsko a především Oslo. Jak je u nás zvykem, ubytování jsme zařídily přes couchsurfing.com. Ušetříte tak cenné koruny, které lze na cestách vždy investovat lépe. Navíc vás třeba ubytuje někdo, kdo vám s radostí poskytne veškeré info o Norsku a Norech. Ten někdo navíc má kartu na městský bicykl a přátelé, od kterých vypůjčí další dvě a vy si celé dny bajkujete po Oslu zdarma. Váš hostitel taky může být vegetarián, který vám přes všechny protesty celou dobu vyvařuje indické vegan pokrmy, haha.

Kolo k poznávání Osla vřele doporučuji. Pokud nemáte v Oslu kontakty a nechcete je hledat, i tak je na norské poměry cena za den strávený na kole dost příznivá. Kolo si tradičně vypůjčíte z jedné stanice a můžete vrátit v jakékoli jiné ve městě. A že je jich tam požehnaně.

Za tím, jaké vzpomínky si odvezete z Osla, stojí mimo jiné počasí, a tak se za něj hodně, hodně modlete. My jsme měly obrovské štěstí a denně jsme slýchaly: Jen si nemyslete, takhle to tady každý den nevypadá..“.

A .. ach jo, proč jsem vám nenapsala nic o Švédech? Od prvního okamžiku v Norsku mám tendenci srovnávat všechno a všechny se Švédskem. Dost možná se mnou nebudete souhlasit, ale můj první dojem byl, že ačkoli Švédsko je jako z obrázku, ten Norský obrázek je ještě ostřejší a perfektnější. Žádný shon a přelidnění platí u obou hlavních měst, rozdíl je v tom, že Norové se na vás i podívají, když vás míjejí na ulici. Jsou přátelští, komunikativní a na rozdíl od Švédska jsou otevření všemu novému, což se krásně promítá v architektuře města. Občas máte pocit, že jste přicestovali do budoucnosti. Všichni působí odpočatě a spokojeně a když nechodí po městě s to go kávou, tak sedí někde v kavárně. Asi začínám věřit, že každý v Oslu má dva domy a měly jsme pocit, že všichni vlastní i loď, aby se ke svému domu na soukromém ostrově mohli dopravit.


Abyste viděli spoustu z toho, co najdete v průvodcích, stačí se projít či projet podél pobřeží.(Mapku najdete na konci příspěvku.) Tento trip můžete nastartovat Operou. Tahle budova je poměrně novou dominantou(2008) a přesto se hned stala turistickým cílem no.1. Ne tak úplně každého zajímá designová stránka budovy nebo kolik operních sálů se nachází uvnitř, ale jde o to, že si můžete vyjít na střechu, což vám zajistí slušný výhled na Oslo. Jeden velký architektonický mišmaš, který má ovšem ducha. Pokud vám vyjde počasí, stojí to opravdu za to. A  třeba budete mít štěstí i na fotogenické mraky :)


Vydáte-li se od Opery směrem přístav, uvidíte středověkou pevnost Akershus. Kromě hezkého výhledu tam najdete Muzeum norské armády, Vězeňské muzeum a přestarý model Osla.

Z pevnosti rovnou do přístavu.
Kam se ohlédnete, uvidíte kavárny a restaurace. Ty nás v této části ale moc nenadchly, působily tak nějak .. snobsky.

V přístavu potkáte Nobel Peace Centrum, údajně jedno z nejmodernějších muzeí v Norsku vůbec. Otevřeno bylo teprve v roce 2005 a je sympatické, neb vzdává hold nositelům Nobelovy ceny Míru.

Pokračujte a narazíte na Astrup Fearnley Museet. Především ale na Tjuvholmen, což je celý areál budov na kterých pracovala asi dvacítka architektů, následujíc současné trendy. K tomu jsou k vidění i nějaká umělecká díla. Oslo je jedna velká galerie!

Vzhledem k umístění tady lidé užívají slunečných dní. Tomu jsme se taky nebránily a navíc si to místo říkalo o malý piknik.



1 komentář: