úterý 26. května 2015

brokolicové muffiny II

Tak se to sešlo, že přicházím už s druhou verzí brokolicových muffinů. Původní recept na tyhle slané dortíky je tak moc vegetariánský, že je opravdu založen na másle, vejcích a sýru. Jednou jsem podle něj dělala slaný dort s brokolicí a po ničem jiném těsto nechutnalo, takže vlastně nakonec jsem vůbec nevěděla, do čeho jdu. Čerpám z něj pouze ideu použít růžičku brokolice a bavit se pak nakusováním dortíků, haha. Všechno ostatní byl jeden velký experiment. Přesně taková svačina se nám totiž hodila na zdlouhavou cestu vlakem. A byla to moc dobrá volba. Těsto se může zdát suché a nudné, ale je křehké a tak akorát chutná po olivovém oleji, stačí dobře dochutit. Zdokonalit těsto můžete ještě malými kousky sušených rajčat nebo oliv a zabalit do něj můžete v podstatě cokoli. Nemusí to nakonec být ani muffiny. Výsledek vám dost možná vám to připomene některé slané produkty z pekárny. 
  • vegan


     ingredience na 6 obřích muffinů
  • 275 g mouky - použila jsem 1/3 žitné mouky, 2/3 celozrnné polohrubé
  • 100 ml olivového oleje
  • 3 lžíce drceného lněného semínka + 9 lžic vody - nechat odstát
  • cca hrnek rostlinného mléka
  • lžička kypřícího prášku nebo sody
  • půl lžíce datlového sirupu/cukr
  • vegan kešu parmezán(mleté kešu, lahůdkové droždí, sušený česnek, sůl) - min 2 lžíce, ale klidně i mnohem víc
  • dle chuti: sůl, pepř, cayenský pepř, kurkuma, bylinky, lahůdkové droždí, sušený česnek
  • několik růžiček brokolice
  • (nakrájená sušená rajčata nebo zelené olivy)


  1. Nejdříve můžete lehce předvařit brokolici(max 3 minuty), ale mně více chutnala verze bez vaření. Chuť brokolice tak více vynikne.
  2. Mixujeme olej, lněné semínko, sirup/cukr.
  3. Přidáme všechny ostatní suroviny, lehce promixujeme a ujistíme se, že máme dobře dochuceno. Těsto bude hodně hutné, rozhodně ne to klasické tekuté na muffiny. Spíše jde o těsto, ve kterém můžete cokoli obalit i bez formy.
  4. Nejlépe do lehce vyolejované formy na muffiny dáme část těsta, vložíme růžičku brokolice a poté ji schováme pod další vrstvu těsta a vrstvy slepíme a uhladíme z boční strany. Těsto bude lehce lepkavé, tak si pomůžeme troškou oleje.
  5. Pečeme pozvolna na 180 stupňů dozlatova a samozřejmě se ujistíme propíchnutím špejlí, že máme upečeno. Mně to trvalo asi 45 minut.


Žádné komentáře:

Okomentovat