sobota 25. dubna 2015

Švédsko VI. Cozy Spring.

Jaro vysílalo jisté signály snad už od února. Občas přišel zcela jarní den na ukázku, jak by to asi tak mohlo jednou vypadat. Z euforie nás vždy dostalo nečekané sněžení nebo velké teplotní zvraty, nicméně teď si troufám říct, že jaro už jen pokvete. I poslední zimomřiví Švédi oprášili své bicykly a my už si můžeme dovolit delší pikniky. Ráno nás budí hejna racků, obědváme venku na lavičce, Falun otvírá zahrádky a z kostelů jsou kavárny. Přesvědčte se sami. Útulná kavárna v bývalém kostele a navíc s obrovskou terasou na řece si mě nečekaně získala, a tak minimálně do poloviny toho příspěvku se jí můžete kochat.


Být první zákazník dne, čekající na brunch, má své výhody. Škoda velká, že z terasy nás vyhnalo extrémně proměnlivé počasí. Nicméně určitě jsme tam nezavítaly naposledy..


Uvnitř jsme našly klasický švédský standart. Styl, bílou, svíčky a milou obsluhu. Uvařená kvalitní káva a voda vždy k dispozici. K tomu samozřejmě velký výběr koláčů a švédských sladkostí. Že káva byla výborná, to snad nemusím dodávat. Švédi by si asi ani nedovolili jinou připravit, natož tak prodávat.


Pohoda a klid se ale chvilkami vytrácí u jezer, kolem kterých se pohybuje čím dál víc lidí. Nejen, že mě neustále někdo předbíhá, ale rackové tomu dodávají jedinečnou atmosféru.



Pokud jste sledovali zimní příspěvky, mám tady jeden upgrade.

Falun samozřejmě nabízí nespočet dalších kaváren. Já ráda tyhle s výhledem a asi jsem zde ani nepotkala kavárnu, kde by takový bar u okna chyběl. Tohle místo je navíc EKO a to je nám sympatické. Obsluha mi přišla říct důležitý dodatek - totiž že jsem zaplatila nejen za jeden šálek, ale můžu si dolít třikrát. No zkuste říct zdejší kávě NE!


Když přijde ve městě hlad a nechcete investovat do předražených sendvičů, salátů, čehokoli v kavárnách nebo snad dokonce nedej bože  do obědu v restauraci, nejlepší je navštívit některý ze supermarketů. Ve většině najdete bary, kde si namícháte vlastní salát na váhu(který vyjde dost levně, když si vyberete lehkou zeleň a tak, žejo!) a navíc vám udělá radost třeba jahodový ovesný oatly nápoj a budete se s ním ve městě fotit a všichni se budou otáčet, protože co kdybyste náhodou byl někdo slavný.



2 komentáře:

  1. no super super! to tvoje švédské dobrodružství je prostě pohádka! :)
    a to pitíčko od oatly jsem tady ještě neviděla, ale dneska ráno jsem si koupila čokoládové mléčko a namůžu se nabažit, takže až bude i mini vydání, stane se ze mě asi pravidelný nákupčí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. přesně tak, jediná má starost je studium a už teď se děsím návratu do reality a nedostupnosti Oatly výrobků v ČR! snad se k vám růžové pitíčko brzo dostane, je to lahoda :)

      Vymazat