Mám pocit, že tipů na placičky není nikdy dost a navíc se vždycky setkají s úspěchem. Skvěle totiž zapadnou do těch našich stereotypů - něco a bramborem, něco a rýži.. Někomu takhle chutná častěji, takže každá obměna se hodí. Tedy aspoň já preferuji zeleninový základ spíše než robi nebo různé polotovary. Navíc quinoa a čočka? Výživnější už to být nemůže. Taky se nic netopilo v oleji, ale jako obvykle jsem vše bez problému upekla. Většinu směsí na placičky taky používám na výrobu kuliček, které pak podávám se salátem a dipem. Tentokrát jen z rostlinného jogurtu, česneku a bylinek. No a co vám budu povídat, kuličky stejně mizely jen s tím dipem. Mimochodem, příprava je tradičně velmi jednoduchá. Pojidla jako hraška a lněné semínko byly v pohotovosti, ale vůbec jsem je nepotřebovala. Zázrak?
- vegan
- bez lepku
- půl hrnku quinoi(před uvařením)
- cca hrnek uvařené zelené čočky
- půl hrnku kukuřičné strouhanky
- 1 střední cibule nasekaná nadrobno
- 1-2 stroužky česneku nadrobno nasekané
- sůl, pepř, kurkuma, čerstvá petrželka a jiné bylinky
- lahůdkové droždí
- (slunečnicové semínko - pokud chcete křupavý tvrdší prvek)
- Čočku a quinou uvaříme do měkka.
- Na olivovém oleji lehce orestujeme cibuli a česnek.
- Vše smícháme nejlépe ještě horké, dochutíme a zpracováváme šťouchadlem na brambory do lepkavé hmoty, která drží při sobě. Pokud je třeba, přilijeme ještě horkou vodu a můžeme přidat semínka.
- Pak už jen vytvoříme kuličky či placičky. Můžete smažit, já pekla společně s bramborami(syrové nakrájené, zakáplé oliv. olejem, zasypané bylinkami a sušeným česnekem) na pečícím papíře asi 40 minut na 190 stupňů do křupava, bude ale dost možná stačit kratší doba.
Žádné komentáře:
Okomentovat