středa 22. dubna 2015

quinoa-čočkové placičky/kuličky

Mám pocit, že tipů na placičky není nikdy dost a navíc se vždycky setkají s úspěchem. Skvěle totiž zapadnou do těch našich stereotypů - něco a bramborem, něco a rýži.. Někomu takhle chutná častěji, takže každá obměna se hodí. Tedy aspoň já preferuji zeleninový základ spíše než robi nebo různé polotovary. Navíc quinoa a čočka? Výživnější už to být nemůže. Taky se nic netopilo v oleji, ale jako obvykle jsem vše bez problému upekla. Většinu směsí na placičky taky používám na výrobu kuliček, které pak podávám se salátem a dipem. Tentokrát jen z rostlinného jogurtu, česneku a bylinek. No a co vám budu povídat, kuličky stejně mizely jen s tím dipem. Mimochodem, příprava je tradičně velmi jednoduchá. Pojidla jako hraška a lněné semínko byly v pohotovosti, ale vůbec jsem je nepotřebovala. Zázrak?
  • vegan
  • bez lepku
  • půl hrnku quinoi(před uvařením)
  • cca hrnek uvařené zelené čočky
  • půl hrnku kukuřičné strouhanky
  • 1 střední cibule nasekaná nadrobno
  • 1-2 stroužky česneku nadrobno nasekané
  • sůl, pepř, kurkuma, čerstvá petrželka a jiné bylinky
  • lahůdkové droždí
  • (slunečnicové semínko - pokud chcete křupavý tvrdší prvek)

  1. Čočku a quinou uvaříme do měkka.
  2. Na olivovém oleji lehce orestujeme cibuli a česnek.
  3. Vše smícháme nejlépe ještě horké, dochutíme a zpracováváme šťouchadlem na brambory do lepkavé hmoty, která drží při sobě. Pokud je třeba, přilijeme ještě horkou vodu a můžeme přidat semínka.
  4. Pak už jen vytvoříme kuličky či placičky. Můžete smažit, já pekla společně s bramborami(syrové nakrájené, zakáplé oliv. olejem, zasypané bylinkami a sušeným česnekem) na pečícím papíře asi 40 minut na 190 stupňů do křupava, bude ale dost možná stačit kratší doba.

Žádné komentáře:

Okomentovat