sobota 14. března 2015

vegan kynuté knedlíky s ovocem

Česká kuchyně není mi moc blízká, což asi dává smysl. Tradičně jde většinou z velké části o maso, tuk nebo hromadu cukru. Jsou zde samozřejmě výjimky; třeba opravdu tradiční frgál u nás na Valašsku je pecka. Dobrý bramborák pečený v troubě a nebo škubánky s mákem. Pokud mám ale vařit, vždy se najde něco jiného. Jenže pak se ocitnete v zahraničí a začnou tam po vás chtít uvařit něco českého. Nejhorší je, že víte, že ani vaše spolubydlící nemají rády tučná a nezdravá jídla a tak pravý bramborák, jak ho známe, by je asi neoslnil. Chtěla jsem, aby chutnalo, a tak jsem se nakonec rozhodla pro tradiční kynuté knedlíky. 
Háček nastal v tom, že ve Švédsku můžete koupit asi milion druhů mouky, rozhodně jsem ale nevěděla, kterou přirovnat polohrubé. Rozdělení mouky totiž vypadá následovně: mouka na tenhle chléb a takový a makový, mouka ne šneky a speciální směs na pizzu a směs na ten a onen dezert. Takže jsem to riskla, pojala to po svém a knedlíky dostaly oříškovou barvu i chuť. A tohle je fotopříběh o tom, jak mě i spolubydlící na moment dostala česká kuchyně.
  • vegan

Věřím, že v některých koutech naší země jsou knedlíky více populární, někde méně. Někde jsou běžnější s mákem, jinde s ořechy. Někdo radši s povidly, jiný s ovocem. Jelikož povidla bych tady taky nekoupila, zvolila jsem variantu s ovocem. Doma na Valašsku pak většinou doladíme tvarohem, smetanou, cukrem a rozpuštěným máslem. Já jsem podávala s rostlinnou smetanou, datlovým sirupem, posypané oříšky a nemělo to chybu!


Viděla jsem také recepty, kde stačila místo mléka voda, takže pokud nestojíte o lahodnou oříškovou chuť, pořád si můžete udělat běžné knedlíky. 

těsto
  • 500 gramů polohrubé mouky/celozrnné pšeničné mouky
  • (Pokud jste nečetli úvod - jsem v zahraničí - snažila jsem se přeložit účel mouk a vybrala jsem pšeničnou částečně celozrnnou. Je to dost zvláštní, protože mi přijde zcela hladká, ale fungovalo to. Jen doufám, že se jí teda bude rovnat nějaká naše.  Zkusila jsem i špaldovou a šlo to, ale nebylo ono.)
  • 300ml oříškového mléka(já použila kešu, dost možná u nás nebude k sehnání, ale můžete vyrobit doma - návod např. zde nebo lze použít třeba mandlové Alpro)
  • špetka soli
  • lžíce datlového sirupu/..
  • lžíce sušeného droždí
  • ovoce k naplnění

podávání
  • ovoce
  • rostlinná zakysaná smetana
  • pomleté vlašské ořechy
  • datlový sirup
  1. V míse smícháme 150ml vlažného mléka, droždí a lžíci datlového sirupu a necháme v teple odstát asi 15 minut.
  2. Ke kvásku přimícháme mouku, zbytek mléka a špetku soli.
  3. Necháme kynout až jednu hodinu v teple.
  4. Z těsta klasicky uždibujeme kousky, zpracujeme v dlaních do kuličky, pak z nich uděláme placičky, zabalíme do nich ovoce a vytvoříme hezké kuličky. Těsto se bude trošku lepit, takže si pomáháme moukou.
  5. Knedlíky vkládáme do vroucí vody a vaříme asi ř minut pod pokličkou. Poté otočíme a vaříme další 3 inuty bez pokličky.

2 komentáře:

  1. Tou barvou mi to připomíná perníkové knedlíky :-) Ty jsou oblíbené u nás na pardubicku :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jee, tak o těch jsem nikdy neslyšela, to mám teda mezeru!

      Vymazat