úterý 10. března 2015

jak jíst: červenou řepu

Ještě asi dva roky zpět jsem za červenou řepou viděla jen okamžiky z mého dětství. Zavařenou červenou řepu, která se pojídala jako příloha k jídlu a nikdo v mém okolí ji neměl rád, jen já k ní měla vztah neutrální. Při přivonění k řepě se mi ale hlavně vybaví, jak jsme ji s babičkou vykopávaly a krmily s ní králíky. Ano, i jejich osudy mají svůj podíl na mém jídelníčku. Řepa v naší kuchyni byla zcela opomíjenou potravinou a vůbec si to nezasloužila. Nikdy by mě nenapadlo, co se z ní dá všechno připravit a jaký to může být gastro zážitek. Teď si to ale ve velkém vynahrazuji.


Řepy jsme kdysi plné pole(jaká to škoda, že už nemáme ani pole, ani řepu) a nikdy by mě nenapadlo, že se dá jíst také její zelená část - listy, které jsou ještě zdravější a dají se připodobnit ke špenátu. V listech se nachází kalcium, želeno a vitamíny A a C. 

 Řepa je:
                                                                                                                       
dietní


a



plná 



vitamínů

minerálů
antioxidantů

Je velmi dobrým zdrojem kyseliny listové, vlákniny, hořčíku a draslíku.

ve 100g červené řepy najdete
kalorie: 43
tuk: 0g
sacharidy: 10
vláknina: 3g
protein: 2g


Betacyanin  - ono barvivo, které dělá řepu řepou, dokáže potlačit rozvoj některých typů rakoviny. Ne nadarmo se řepa používá při léčbě jater, protože je báječným pomocníkem při detoxikaci.



A detoxikovat se můžete snadno i vy. Kromě receptů níže z ní můžete vykouzlit krémovou polévku, pomazánku nebo salát. Dobře uděláte, když si ji odšťavníte spolu s jablkem a zázvorem.


tip na smoothie

  • cca polovina malé bulvy řepy
  • 1 velký pomeranč
  • hrst (mrazených) malin nebo jiného lesního ovoce
  • kousek zázvoru dle chuti
  • goji a chia semínka

tagliatelle s pestem z červené řepy


červená řepa v sezamu, placky čapati a avokádové pyré


bulgur s červenou řepou, oříšky a pečenou cibulí



avokádové ,,hranolky" s dipem z červené řepy


řepo-cizrno-quinoa burgery s mrkvovými hranolkami


guláš z červené řepy




zdroj:
http://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/ingredient-focus-beetroot

3 komentáře:

  1. Mňam, řepu miluju :-) Dávám si ji syrovou do salátu k večeři, ale mám ráda i zavařenou, nejradši na vroubkovaná kolečka :-) O Vánocích jsem si dělala bramborový salát s řepou :-D bylo to výborné + ta krásná růžová barva, na štědrovečerním stole se to vyjímalo :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem se zamilovala! Do salátu mně ještě nenapadlo ji šoupnout, to musím zkusit! :))

      Vymazat
  2. Já jsem schopný ji chroupat samotnou . Ráno kalsicka snídaně : platek domaciho chleba s domacim oriskovym maslem nebo Málo tučným domacim termizovanym sýrem (nejsem vegan) a k tomu nastrouhaná repa s jogurtem a nějak ochutit třeba sůl, pepř a okyselovadlo (davam občas česnek)

    OdpovědětVymazat