neděle 8. března 2015

řepo-cizrno-quinoa burger s mrkvovými hranolkami

Burgery jsou zaškatulkované do nezdravého fast foodu. To ale nebude pravdou, když si s nimi dáte sami práci. Možná už jste si všimli, že mám v oblibě domácí výrobu a co je home-made, to je voňavé a dělá nám radost a tak to přece nemůže být nezdravé! Navíc vše je pečené, žádné smažení a rozhodně to nebylo fast(:D), ale stálo to za to. Tyhle jídla mě baví, protože je mi vždy odměnou nadšený výkřik typu Tohle je asi stokrát lepší než masový!

Lahodných vegan verzí je spousta a bylo těžké vybrat jen jednu, ale snad je to ta pravá  :) Recept na housky jsem sepsala zvlášť a najdete ho zde. Vyrobit mrkvové hranolky je ultrajednoduché a instrukce jsou níže. Na burgery jsem pozvala ochutnávače a na poslední chvíli mi došlo, že bych asi měla mít něco jako kečup a tak jsem narychlo vyrobila domácí, takže čtete správně: 100% home-made!
  • vegan



maso
  • půl hrnku sušené cizrny(nebo bude odpovídat asi celá plechovka)
  • půl hrnku quinoi(před uvařením)
  • půl hrnku ovesných vloček
  • 3 střední bulvy červené řepy
  • 1 střední cibule
  • 2 stroužky česneku
  • šťáva z půlky citronu
  • olivový olej
  • směs bylinek, nejlépe čerstvá petrželka
  • sůl, pepř
  • místo vejce jsem použila chia gel(jedna polévková lžíce seminek, 3 lžíce vody, necháme odstát, dokud se nevytvoří gel) ale použila bych taky třeba těstíčko z hrašky, kdybych ji měla


  1. Minimálně 8 hodin předem si namočíme cizrnu. Tu pak vaříme do měkka.
  2. Uvaříme si quinou podle návodu.
  3. Červenou řepu oloupeme a nahrubo nastrouháme.
  4. Cibuli nasekáme na drobno.
  5. Na pánvi rozpálíme olivový olej, osmahneme cibuli a přidáme červenou řepu. Přimícháme prolisovaný česnek a lehce osolíme. Necháme vařit na mírném ohni asi 7 minut a občas promícháme.
  6. V míse smícháme cizrnu, quinou, směs z řepy a rozhněteme(především cizrnu) šťouchadlem na brambory. 
  7. Přidáme vločky, náhradu vejce, citronovou šťávu, bylinky, osolíme, opepepříme.
  8. Ze směsi hněteme placičky, které můžeme smažit na rozpáleném oleji a nebo upéct na pečícím papíře bez oleje. V troubě byly hotové asi za 10-15 minut, pečené na 160-180 stupňů. 
  9. Podáváme jak jsme zvyklí - např. spodní houska potřená kečupem, na ní ,,maso", zelenina(okurka, rajče, avokádo, ledový salát, cibule, klíčky... a vrchní polovinu housky lze potřít třeba hořčicí)
Mrkvové hranolky
Mrkev očistíme a nakrájíme na hranolky. vložíme do mísy, osolíme, opepříme, zakápneme olivovým olejem, promícháme, vysypeme na pekáč a pečeme na 180 stupňů, cca 20 minut do zlatova a občas promíchneme. 

Kečup
Postnu tu pořádný recept na domácí kečup, neměla jsem totiž všechny potřebné suroviny, ale pro představu, jak si jde rychle udělat malé množství. Do hrnce jsem dala nakrájená 4 rajčata a jedno jablko. Dochutila jsem citronovou šťávou, pepřem, solí, bylinkami a osladila sirupem. Povařila jsem vše do měkka a rozmixovala. Neuvěřitelné, ale chutnalo to skvěle.


1 komentář: