čtvrtek 5. března 2015

nepečené (raw) brownies


Když si chcete ve Švédsku dát kávu, musíte počítat s tím, že se vás v kavárně nechápavě zeptají ,,A nic k tomu?". Pokud jste ještě neslyšeli o pojmu fika, počtěte si něco třeba zde. Není těžké si na tuhle hezkou každodenní tradici navyknout. Dokonce i když jedete ve vlaku, všichni, opravdu snad všichni do jednoho si jdou koupit kávu s sebou a něco dobrého k tomu. Kafe je prostě málo. No a protože já si dám ráda dobrou kávu, ale jeden švédský skořicový šnek, kladdkaka a další tradiční dobroty plné cukru mi stačily jednou na ochutnání, musím se zařídit po svém a vyrábět, abych si taky fiku užila se vším všudy. Po tom, co jsme v první kavárně ve Stockholmu ochutnali skvělé raw brownies, rozhodla jsem se konečně zkusit home-made. Jednak zbožňuji kakaové dezerty, jednak je složení celkově moc sympatické a zdravé. Neříkám, že není tučné, ale pořád lepší tyhle tuky než nezdravé a nekvalitní, ne? :) Navíc chuťově stojí za to a bude vám stačit opravdu malý kousek, uvidíte. 

Trápila jsem můj cestovní mixer jak jen to šlo, ale bohužel se mu nepovedlo hmotu dotáhnout k dokonalosti, takže si představte brownies víc oříškové :)


btw. Použijete-li raw suroviny, budete mít vitariánský dezert.
  • vegan, raw
  • bez lepku


vrstva č.1
  • 1 hrnek datlí(popř. i sušené meruňky)
  • 1 hrnek namletých nebo nasekaných mandlí a vlašských ořechů
  • 1/4 hrnku kakaa či víc
vrstva č.2
  • 2 zralé banány nebo jeden banán, jedno avokádo
  • 1/2 hrnku kakaa
  • 4 lžíce arašídového másla
  • 4 lžíce medu/datlového sirupu/..


  1. Pokud nevěříme našemu mixeru, namočíme si předem aspoň na hodinu oříšky a datle do vody. Já přidala trošku vody i při mixování a ničemu to nevadilo.
  2. Necháme si pár oříšků bokem na posypání.
  3. Mixujeme suroviny pro vrstvu č. 1 a rozprostřeme rovnoměrně na dno formy.
  4. Mixujeme ingredience pro vrchní část do krémovité konzistence a naneseme na první vrstvu.
  5. Posypeme rozmixovanými oříšky.
  6. Vložíme do mrazáku na 30-60 minut nebo necháme odležet pár hodin v lednici, nejlépe přes noc. Čím déle, tím lépe se s nakrájenými kousky manipuluje a tím lépe vypadají :)
  7. Tohoto dezertu opravdu nesntíte moc najednou. Není ovšem problém nechat část zamrazenou a vyndávat dle potřeby.

Žádné komentáře:

Okomentovat