úterý 24. února 2015

špaldové rizoto se zeleninou, klíčky a dipem

Víme, že špalda je znovuobnovený starý druh pšenice a při mletí je zpracováno celé vyčištěné zrno, z toho důvodu je považovaná za vhodnější a zdravější. Špaldová mouka už je profláklá a běžně se dnes používá místo obyčejné pšeničné.

Co ale takhle použít špaldu i v jiné formě? Není snad nic jednoduššího než si udělat rizoto. A vyplatí se. Špalda je výživná a mnohem víc zasytí, takže sníte méně. Je ale nejen výjimečná svým složením, jako bonus má navíc lehce ořechovou chuť a je snadno stravitelná. 

Zajímavé a sympatické je, že je pěstována jen na polích biofarmářů a díky tomu, že je to holka silná a něco vydrží, tak má své místo v ekologickém zemědělství. Pohádka na talíři, že jo?
  • vegan

cca 5 porcí

  • 250g špaldových krup
  • střední cuketa
  • 1 větší červená cibule
  • žampiony/houby
  • klíčky z jakékoli luštěniny(domácí či kupované)
  • sůl pepř, sušený česnek, kurkuma, bylinky

Na tohle jídlo nepotřebujeme moc času ani kuchařského úmu. Uvaříme špaldové kroupy podle návodu. Na pánvi a rozpáleném olivovém oleji osmahneme nasekanou cibuli(já ji nechala na větší kousky), žampiony a o pár minut později přihodíme nakrájenou cuketu na půlkolečka. Stačí pak už smažit jen 3 minuty, pokud máte rádi raw cuketu jako já. Dochutíme, smícháme se špaldou a můžeme ještě doladit. Podáváme s klíčky a dipem. Ten samozřejmě můžete obměňovat, ale já mám tip na celerový.

celerový dip 

  • 100g celeru
  • vegan zakysanásmetana/hustý bílý jogurt
  • stroužek česneku
  • sůl, pepř
  • (zázvor)

Mixujeme všechny ingredience kromě celeru. Ten poté do směsi nastrouháme.

Žádné komentáře:

Okomentovat