Často se mi stává, že se rozhodnu v kuchyni využít suroviny, které mám, abych se prostě jen dobře najedla a nic moc od toho nečekám. Takže vařím, inspirovaná obrázkem z kuchařky, který jsem někde někdy zahlédla, naservíruji, usednu a po prvním soustu se dostanu do stavu, který neumím popsat. Mé chuťové buňky se rozezpívají a nevím, co mám dělat. Chci, aby tu věc všichni na světě mohli ochutnat a měli stejnou radost. Takovým překvapením pro mě bylo tohle jídlo. Kombinace řepy, avokáda a prostě toho všeho.. to je něco. Jakákoli nadšená slova tady nestačí. A zase je to tak snadné, zdravé a výživné.
- vegan
- kromě placek vše bez lepku
„řízky“
- 2 střední bulvy červené řepy
- sezamové semínko
- hořčice
- sůl
Buďto dáme vařit celou neoloupanou řepu do měkka a poté oloupeme a nakrájíme nebo ji nejdříve oloupeme, nakrájíme na kolečka silné cca 1 cm a vaříme v osolené vodě cca 20 min. Necháme vychladnout a plátky obalujeme nejdříve v hořčici a poté v sezamu. Vyskládáme na pečící papír a pečeme asi 12 minut na 170-180 stupňů.
avokádové pyré
- avokádo
- olivový olej
- sůl, pepř, sušený česnek
- (citrón, cibule, sojový jogurt, petrželka)
Avokádo zbavíme pecky a slupky a rozmixujeme se lžičkou či víc olivového oleje, solí, pepřem a sušeným česnekem. Chcete-lim tak i s citronovou šťávou a jogurtem. Můžete také přimíchat cibuli a jinou zeleninu.
placky chapati
- 2 hrnky(200ml) mouky(použila jsem žitnou a povedlo se)
- cca 160ml vlažné vody
- sůl
inspirovala jsem se pravým indickým receptem na skvělých stránkách - najdete zde i podrobný fotonávod
http://akochutimasala.blogspot.in/2010/04/capati.html
Pro pořádek stručný postup i zde:
- V míse smícháme mouku a sůl.
- Přilijeme vodu a vypracujeme nelepivé těsto.
- Necháme odležet minimálně 1 hodinu.
- Rozdělíme na 10 dílků a vytvoříme kuličky. Každou obalíme v mouce a vyválíme placky.
- Pánev rozpálíme na maximum.
- Opékáme z jedné strany 2-3 min, poté otočíme. Placka se začne nafukovat a utěrkou je třeba ji přitlačovat k pánvi. Poté znovu obrátíme a opakujeme postup s utěrkou..
- Placky jsem nakonec lehce potřela olivovým olejem a zabalila do utěrky, aby se podávaly měkké a teplé.
Žádné komentáře:
Okomentovat