Ještě nedávno jsem tu psala, že nejsem tak úplně milovník samotného avokáda. Tím, že jsem ho neustála nějak zpracovávala a během přípravy ujídala, se to ale změnilo a konečně jsem velkou avokádovou fanynkou. To se projevuje především při nákupech. Když v supermarketu potkám slevněnou síťku avokáda, tak bez rozmýšlení beru. Pak přichází ta zábavná část, kdy vymýšlím, co s tím. To ale tentokrát vlastně neproběhlo. Hned na cestě z obchodu jsem věděla, že musím zkusit hranolky, jen jsem vůbec netušila, jaký zvolím postup a že použiji mé oblíbené výživné vychytávky. Nakonec tedy vzniklo tohle a ačkoli slovo foodporn moc nepoužívám, tady mě prostě lepší nenapadá. Takže přátelé, nakupujte avokáda v akci, obalujte a pečte!
- vegan
avokádové ,,hranolky"
na množství na fotce
Jistě to půjde obalit i běžně např. v hrašce či jiném těstíčku a strouhance, ale sdílím s vámi můj výživný experiment. Navíc těstíčkem zvětšíte objem a sytost :)
- 2 avokáda
- cca půl hrnku hladké mouky(já použíla žitnou)
- cca půl hrnku uvařené quinoi
- voda/rostlinné mléko
- jakákoli strouhanka
- chia semínka(plní čistě výživnou funkci a obejdete se bez nich)
- Avokádo rozkrojíme napůl, vyjmeme ze slupky, odstraníme pecku a půlky nakrájíme na ,,hranolky".
- Hranolky osolíme, opepříme.
- V misce smícháme mouku, vodu či mléko, quinoou a lehce osolíme. Těstíčko jsem dělala odhadem a uvedené množství je spíš orientační. Prostě potřebujeme vhodnou hmotu na obalování :)
- V druhé misce smícháme strouhanku s chia semínky.
- Obalujeme a pokládáme na pečící papír rozprostřený na plechu či něčem příbuzeném.
- Pečeme na vysokou teplotu(těžko zobecňovat, ale já pekla na 200 stupňů a víc) do křupava asi 15 minut.
- Chutnaly mi nejvíc ještě teplé.
Připravila jsem mé dva oblíbené dipy, ale můžete zkusit jakékoli jiné, samozřejmě.
celerový dip
- 100g celeru
- vegan zakysaná smetana nebo bílý jogurt
- stroužek česneku
- sůl, pepř
- (zázvor)
Celer nastrouháme a vše smícháme.
dip z červené řepy
- cca 200g uvařené nebo nastrouhané červené řepy
- stroužek česneku
- vegan zakysaná smetana nebo bílý jogurt
- sůl, pepř
Vše mixujeme.
Žádné komentáře:
Okomentovat