úterý 3. února 2015

Švédsko II. Jídlo, jídlo, jídlo.

Jak jsem se již zmínila, do Švédska jsem jela s velkými obavami ze sum na cenovkách. Zásadní pro mě byly především ceny potravin, a tak jsem jako první ve městě navštívila Lídl, zde považovaný za nejlevnější a ne moc oblíbený. Musím říct, že přišla úleva ve smyslu ,,uff, takže ne všechno stojí krát tři!" Háček byl v tom, že mi zde některé suroviny chyběly, tak jsem si představovala, že budu muset najít nějakou zdravou výživu, kde mě cenovky jistojistě rozbrečí. A ono se to všechno vyřešilo úplně jiným způsobem. Obecně je to ve Švédsku s jinak s potravinami, které jsou u nás předražené a nedostupné, resp. musíte za nimi do speciálních výživ. Tady si zase musíte zajít jinam za alkoholem :)
Ano, já vím, u nás v Tescu už taky najdeme plno bio potravin, ale znamená to většinou hledání předraženého koutku, pokud se nemýlím. Tady vidíte například i chia semínka mezi ,,běžnými" potravinami a celozrnné těstoviny vedle necelozrnných za stejnou cenu. A mluvím o obyčejných marketech, které jsou na každém kroku.

Je zde ještě pár věcí, které mě zaujaly. Například jsou ve Švédsku populární velká balení. Když říkám velká, myslím fakt obří. 5 kg mouky je zcela běžná záležitost a s hanbou jsem kupovala 2kg. O obrovském balení rýže, těstovin, knackebrotů všeho druhu ani nemluvím.

Jak už jste dost možná slyšeli, švédský chléb je nasládlý, takže náš chleba je jedna z věcí, která tady Čechům chybí. Ti, kteří tady žijí déle, postrádají především české rohlíky; ty tady neseženete vůbec. Pečivo je zde navíc opravdu drahé.

Bojuji trošku s moukou - jejich systém rozdělení vypadá asi takhle: mouka na tenhle chléb, mouka na tamten chléb, mouka vhodná na šneky, směs na muffiny, na palačinky.. takže žádná hrubá a polohrubá.

Obecně mi zatím přijde, že zde kupuji nejlevnější výrobky v kvalitě, která je u nás nejdražší.

Trošku doufám, že se mnou aspoň někdo sdílí mé nadšení a já si nebudu muset připadat natolik bláznivě. Švédský dražší market Willy´s mě totiž absolutně uchvátil. Dále pak také market s názvem Hemköp. U nás to mám rozdělené - zdravá výživa = jdu utrácet a udělat si radost, market = koupím si většinou něco ošklivého, co vlastně nechci. Ve švédském Willy´s je všechno krásné. Jejich smysl pro jednoduchost, decentnost a styl se přenáší i do obalů potravin seřazených v regále. Ano, velká většina výrobků v marketech pochází ze Skandinávie! Třeba s ovocem je to jinak, to se ví, ale i to většinou nese označení ekologisk nebo přímo Fair trade. Co je neuvěřitelné, regál s kávou voní, jako kdyby byla čerstvě pražená. A navíc tak i chutná. Ne nadarmo je Švédsko zemí s největší spotřebou kávy na světě.

Jedna z mnoha věcí, která mě dostala, je výběr rostlinných mlék, smetan a jogurtů. Samozřejmě ceny nejsou zdaleka tolik vyšvihlé, jako u nás. Je to prostě něco absolutně přirozeného a rozšířeného.

Hned na první fotce jste mohli vidět smetany Oatly. Tyhle švédské vegan výrobky si prostě zamilujete, i kdybyste nechtěli. Nejenom, že hezky vypadají, ale zakysanou smetanu jsem schopná sníst lžičkou na posezení, jak je delicious.

Více o nich na http://www.oatly.com/




Alpro mléka, smetany, jogurty, tofu.. cokoli si jen vzpomenete, v marketech ve velkém najdete. Např. mandlové Alrpo zde stojí v přepočtu 70 kč a sojové stojí skoro stejně, jako mléko kravské. Jen dodávám, že švédský průměrný plat se pohybuje kolem 85 000. 

Smoothies obecně jsou ve Švédsku hodně populární a oblíbená, nesmí chybět ani v kavárnách a juice bary jsou na každém kroku, ale zaujal mě v téhle oblasti trošku jiný projekt. Jde o tyhle froosh smoothies. Existují v různých variacích a ještě bych ráda dodala, že tyhle výrobky koupíte i v těch nejmenších obchodech na nádraží. Vlastně jsou spíš základním kamenem.

Krásná je jejich myšlenka - kupujeme ovoce z farem v rozvojových zemích, zaměstnáváme tím lidi a jezdíme se tam občas mrknout a pomoct.



http://froosh.com/se/






Znáte náš online www.mixit.cz? Tady najdete marketovou verzi aneb namíchejte si svoji snídani tady a teď!


A abyste mi věřili, že nejde jen o pár výrobků, které si koupím, vyrazila jsme do terénu a zde je veškerá munice. Welcome to Willy´s!

Označení ekologisk všude. Go green všude.

Pokud někoho zajímá přepočet cen na české koruny, násobte třemi.






ano, ano, vegetarisk = vegetariánské 

Jeden z nákupů.
Druhý z nákupů.
Ať je to jak chce, go green nebo green choice psáno na výrobku mi asi fakt dokáže zvednout náladu nebo co.

3 komentáře:

  1. nádhera. Do Švédska se chci moc podívat.... :-) a teď o to víc :-) a jak je to tam s ubytováním, dá se sehnat něco za rozumnou cenu?

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, ubytování těžko zobecňovat.. o tom svém můžu napsat další příspěvek. Myslíš ubytování hotel&hostel nebo něco dlouhodobějšího? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. spíš krátkodobější ubytování... týden - 14 dní :-) díky

      Vymazat