pátek 13. února 2015

bramborový krém se špenátovým pestem

Ty krémy jsou snad dobré úplně z čehokoli. A ještě si je vždycky doladíte podle svého. Můžete podávat s olivovým olejem, pestem, krutony, krekrami, oblíbeným pečivem..
  • vegan
  • bez lepku
bramborový krém

  • 1/2 kg brambor
  • 1 větší cibule nakrájená na drobno
  • větší mrkev nakrájená na drobno
  • 2-3 stroužky česneku
  • olivový olej/margarin
  • zeleninový vývar
  • sůl, pepř, tymián, petrželka, špetka kurkumy
  • (smetana,, celer, dýně..)

  špenátové pesto

hrst listového špenátu

  • 1-2 lžíce olivového oleje
  • stroužek či ví česneku
  • cca lžíce mletých vlašských ořechů(popř. kešu či mandle)
  • vegan parmezán(kešu ořechy, lahůdkové droždí, sůl, sušený česnek)
  • sůl, pepř, petrželka, bazalka
  • (avokádo)

Oloupané brambory nakrájíme na kostičky a spolu s cibulí, mrkví a prolisovaným česnekem osmahneme na olivovém oleji či margarinu. (Můžeme třeba přihodit i celer, dýni či zbytky jiné zeleniny) Zalijeme zeleninovým vývarem a vaříme do měkka. Mezitím si připravíme pesto pouhým rozmixováním surovin.
Brambory rozmixujeme ponorným mixérem do měkka, dosolíme, dochutíme. Pokud je krém moc hustý, ředíme a necháme převřít.
Chcete-li, můžete nakonec zjemnit smetanou, ale za mě není třeba.

Podáváme s pestem, popř. zakápneme olivovým olejem.

Žádné komentáře:

Okomentovat