pondělí 26. ledna 2015

zapečená quinoa s cuketou a sušenými rajčaty

Frittata bez vajec a navíc pečená v troubě, takže vlastně vůbec ne frittata. Nakonec prostě zapečená quinoa. Ať už je to cokoli, chutná to báječně a výživová hodnota vás taky může jen těšit. Úžasné jídlo po cvičení, vhodné ke snídani, obědu, svačině či večeři. Podávat můžeme studenou i teplou.

  • vegan
  • bez lepku
potřebujeme:
  • hrnek předem uvařené quinoi 
  • 2 menší cukety
  • stroužek česneku
  • vejce jsem nahradila bílým vegan jogurtem a předem vytvořeným gelem z lžíce chia semínek a vody
  • (doma bych zkusila použít směs z hrašky, kterou nemůžu v zahraničí sehnat, takže pak doplním o poznatek)
  • ¼ hrnku nasekaných sušených rajčat na drobno(můžete použít i jinou čerstvou zeleninu)
  • 3 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř, bazalka
  • (vegan parmezán - kešu, lahůdkové droždí, sůl, sušený česnek)

  • Na oleji si rozpálíme cca 2 lžíce olivového oleje a přidáme česnek nasekaný na drobno. Restujeme minutu a přidáme sušená rajčata. Po další minutě přihodíme cuketu nakrájenou na tenká kolečka či půlkolečka, osolíme a opepříme. Nakonec přidáme nejlépe čerstvou bazalku.
  • V míse vše smícháme s quinoou, jogurtem, chia gelem a můžeme přidat sýr.
  • Následně můžeme směs rovnoměrně nanést na pánev, smažit jako frittatu a doufat, že se nám usmaží jako klasická verze. Pečeme vždy jen z jedné strany, spodek musí být vypečený a horní část jemně vláčná, takže směs se musí spojit a ztuhnout, čímž jsem si nebyla u mé verze jistá. Zvolila jsem tedy jiný způsob. Rozpálila jsem troubu na 200 stupňů, směs rozprostřela do zapékací formy vyolejované olivovým olejem a pekla jsem cca 30 minut.

1

Žádné komentáře:

Okomentovat