pátek 11. listopadu 2016

Copenhagen: ne/turistův průvodce

Jestli jste si mysleli, že už jsem vám vše řekla, tak to mě ještě málo znáte! Nejen, že terve teď tady máme pořádný fotoreport, ale hlavně tipy, jak poznat Kodaň. To neznámená jezdit zběsile po městě se seznamem památek, aspoň ne pro mě. Přesto jsem tomu dala ještě šanci a vydala se na kole za sochou malé mořské víly. Jízda to byla přemilá do chvíle, než jsem narazila na první turistické busy a davy. To na mě hned padla únava nebo co.

Baví mě být součástí. Jet na stejné cyklostezce s lidmi, kteří takhle dojíždí každý den do práce. Sedět v kavárně a nerozumnět konverzaci u vedlejšího stolu. Chodit po obchodech a ptát se prodavačů, jaké knihy tady teď frčí. Nechat si doporučit zajímavá místa, o kterých se nepíše v průvodcích. Najít si to, co zajímá mě a ne se hnát za něčím, za čím bych prý měla.

Takže tady je. Pravá Kodaň.


Není nic víc pohodlného, levného a dánského, než si půjčit kolo! Nenechte se ale nalákat hned na první půjčovnu, v některých se vás samozřejmě budou snažit obrat o celé vaše jmění.


Kdybych si měla vybrat jednu top ulici, je to Jægersborggade! Má prostě všechno. Kromě design shopů je to ráj pro kávomily i vegany a o těch top podnicích se postupně dočtete.



Recy, vitnage, second-hand. Tyhle pojmy potkáte v Kodani na každém rohu.



A kaktusy taky, samozřejmě.


Moje první zastávka byla v Kalaset. Možná první místo, které si na retro jen nehraje.
Navíc proslulé vegan brunchem, i když já šla do snídaně v podobě můsli a sojového jogurtu.


Od Kalaset dojdete pěšky na trhy Torvehallerne, plné dvě haly a venkovní prostor mezi nimi, přátelé! Snad každý si přijde na své. Od čerstvé zeleniny, květiny přes kávu, freshe, vymazlené dortíky, vietnamské bagety až po paleo.

Najdete zde taky jednu ze tří podoček the Coffee Collective a GRØD, o kterých ještě bude řeč.

To vše na Frederiksborggade 21.



A když už jste na trzích, můžete si užít trošku kýčovitého retra v Granny's house, kde toho moc rostlinného neseženete, jistotou je ale tohle pečivo. Müsli bolle k dánské kávě prostě sedne.


Asi jen málokdy tam ale mezi dezerty narazíte na něco, co by stálo za to. Naštěstí mi ale hned technika hlásila, že Naturbagetriet, jedinečná pekárna je hned pár kroků ode mě - na Frederiksborggade 29. 97% pokušení bylo rostlinných a brownies jsem fakt neodolala. Co je ještě lepší, poblíž je obrovský park, kde jsem si perfektní počasí užívala jak Dán.


Zpět na moji nejvíc oblíbenou ulici. V mapě si ji trikrát vybarvěte! Jægersborggade, píše se.

Astrid och aporna. To jsou vegan burgery!


A pokud si chcete dát jednu z nejvyhlášenějších káv nebo si ji třeba i přivéz domů, určitě musíte zažít The Coffee Collective.

Jejich nejlepší pobočka je ale údajně na jiné adrese - Godthåbsvej 34B. Tak příště!


GRØD, vyhlášení výrobci kaší! Namíchají vám tady ovesnou s mandlovým mlékem na míru, třeba i bez lepku. A až vám ji ponesou, budou křičet vaše jméno. Pod tím mým se skrývala kombinace arašídového másla, jablk a karamelu.


Bazárky, blešáky, bazárky, blešáky. Taková je Kodaň.


Plán na příště: selfie u lidí dělající si selfie s malou mořskou vílou.



Městečko Kastellet si ale klidně průvodcem doporučit nechte.


Po cestě za Norhavn - městem budoucnosti, jsem tak trošku zabloudila, ale aspoň jsem ho viděla z té správné perspektivy.


A mezi všemy parky a hřišti, můžete vidět jeden opravdu neobyčejný. Superkilen najdete od roku 2012 v části Nørrebro, kde jsem měla tu čst bydlet a na jeho výstavbě se podílela parta designérů.na správném místě


A protože nejlepší města mají asi fakt všechno, je tady přesně taková ta větrná pláž, kde se chcete procházet ve vytahaném svetru. Nebo aspoň já ji tak zažila a několik otužilců to asi vidělo jinak. Hledejte Amager Beach a Amager Strandpark, který se rozléhá podél a nabízí spoustu aktivit.


Míst k vyklidnění je tady ale samozřejmě mnohem víc. Na doporučení parku, který je ároveň hřbitovem, jsem se nejdřív moc netvářila. Jenže říkali, že tam leží sám pan H. Ch. Andersen a ukázalo se, že je tam opravdu krásně. Posílám vás tedy taky na procházku Assistens Cemetery. Určitě ale taky do King's Garden, Botanical Garden nebo Frederiksberg Gardens.



A ještě v něčem se s průvodci shoduju. Musíte do free městečka s názvem Christiania. Už jsem zažila spoustu hippie čtvrtí, tahle je ale hippie každým coulem a rozhodně se tím netají! Přesto vše, co se v rmci tohoto městečka děje, jakoby se nědělo v Kodani, která to toleruje. Za zdmi si tedy klidně kupte drogy všeho druhu a užijte si váš pobyt.


A já doufám, že jste došli až sem! Papirøen, to je street food na tzv papírových ostrovech, v hale totiž bývaly papírny! Všichni mě tam posílali, jako kdybych ho stejně neměla na seznamu od začátku.  Vegan možností bych uvítala víc, i tak si ale ven můžete vzít několik druhůpizzy, falafel a nějakou tu Indii.



1 komentář: