úterý 17. května 2016

grilovačka no. 1

Možná právě začala vaše první veganská grilovací sezóna a třeba jen nevíte, co na ten gril každoročně házet. Už jste asi zjistili co všechno dnes trh nabízí. Od veganských párků přes steaky až po křidýlka. Pak jsou polotovary menšího kalibru, tedy takové, které si musíte sami dochutit. Z domácí výroby si můžete ogrilovat třeba i burgera. O těch ale jindy. Dneska totiž nemáme čas na nějaké přípravy a jdeme úplně od základu a bez polotovarů - vystačíme si s prahobyčejnou zeleninou. Jen trošku to oživíme tofu a různými dipy. 

Počítám s tím, že už jste se setkali s hromadou odmítavých nebo rýpavých řečí masožravců. A možná vás úplně stejně baví je umlčet tím, jak je vaše jídlo super. Tak si představte, že je omráčí prostě jen hloupá zelenina. Mně se to povedlo dokonce i na Valašsku. Třeba česneková červená řepa nebo prostá cuketa válela.



Červenou řepu si předvaříme do měkka. Oloupeme a nakrájíme na cca 1 cm plátky. Ty zakápneme oliv. olejem, přidáme prolisovaný česnek, sůl, pepř a koření viz níže.


Tofu můžete zakoupit už marinované a nebo ogrilovat oblíbené uzené. Já většinou naložím tofu natural do domácí marinády, stačí si na to vzpomenout hodinku před grilovačkou. Na špejle potom napíchám tofu, cherry rajčata, žampiony a kolečka cibule nebo pórku. To vše potřu ještě olejem s kořením viz níže.


A pak už vám stačí jen jakákoli oblíbená zelenina(jen lilek nezapomeňte vypotit), olivový olej a třeba sušený česnek, sušená cibule, mletý zázvor, petrželová nať, sladká paprika a dále třeba kurkuma, mletý kmín, tymián, chilli, oregáno.

Z oleje a koření si můžete vytvořit marinádu, kde zeleninu necháte uležet, stačí ale jen ji potřít před a během grilování.


Pokud grilujete ve větším, asi nebude gril stačit i na přílohu. Proto je ideální koupit nebo upéct dobrý chléb. Brambory, třeba i s mrkví a celerem pečeme v troubě zakáplé olejem s česnekem a bylinkami.


Párek z mrkve? Skoro. Nějakou dobu to trvá, můžete proto mrkev raději lehce předvařit. Poté naložit a ideálně okořenit uzenou paprikou.


DIPY

Recept na oblíbené guacamole a tofunézu najdete zde.

Švestkový dip vyrobíme lehce. Stačí zalít sušené švestky horkou vodou a po půl hodině rozmixovat do hladka.

Celerový dip 

  • 100g celeru
  • vegan zakysaná smetana nebo bílý jogurt
  • stroužek česneku
  • sůl, pepř
  • (zázvor)

Celer nastrouháme a jen lehce promixujeme.

Dip z červené řepy
  • cca 200g uvařené nebo nastrouhané červené řepy
  • stroužek česneku
  • vegan zakysaná smetana nebo bílý jogurt
  • sůl, pepř

Vše mixujeme. 

Mandlovo-česnekový dip
  • 100g loupaných mandlí(mít u sebe lepší mixér, klidně bych použila i neloupané)
  • 2 lžičky oliv. oleje
  • sušený česnek a sůl
  • voda

Mandle namočíme i na 24 hodin ve vodě. Smícháme s olejem a mixujeme, přičemž přiléváme vodu dle potřeby a dochutíme.

Pokud chcete více dipů, stačí do něj např. přidat kousek upečené papriky a rozmixovat.

Rychlý domácí kečup
Jak rychle udělat malé množství? Do hrnce jsem dala nakrájená 4 rajčata a jedno jablko. Dochutila jsem citronovou šťávou, pepřem, solí, bylinkami a osladila sirupem. Povařila jsem vše do měkka a rozmixovala. Neuvěřitelné, ale chutnalo to skvěle.



Žádné komentáře:

Okomentovat