středa 2. března 2016

vegan-friendly Krakow

Útulný Krakow nemusí být hlavním městem Polska, aby nalákal spoustu zvědavců. Vám už je asi jasné, že jsem se nezapadla mezi bandu typických turistů a nejela jsem se primárně podívat na historické centrum, které spadá pod křídla UNESCO. Krakow totiž nabízí víc a mě si tím získal. Dýchá tam na vás historie, ale zároveň inovace, kreativita, pokrok a otevřenost tomu všemu díky desítkám tisíců studentů jezdících po městě na kole a trávící čas v kavárnách s promyšleným designem, filtrovanou kávou a vegan-friendly nabídkou. Vyhodnotit Krakow jako ne tolik vzdálenou, finančně dostupnou a zároveň dost sympatickou destinaci na to, aby mě spolubydlu po zkouškách dostala do příjemné mimoreality, byl chvályhodný nápad. To místo překonalo má očekávání. A deštivé počasí tomu ani moc nevadilo, takhle to tomu městu slušelo.

Ale vás asi zajímá to veganství. Krakow budiž důkazem, že to může fungovat - v kavárnách, které jsem si vyhledala nebo mi byly doporučeny pro pekelně dobrou kávu, bylo spousta veganských možností. Protože proč ne? Vždyť je tak jednoduché nabízet k musli aspoň to sojové mléko a mít nějaký ten banana bread a brownie cake za vitrínou. Pokud někde nebyly, baristi se spíše omlouvali ,než že by se divili, co to po nich chce, holka bláznivá.

Pokud plánujete cestu do Krakowa a máte rádi dlouhé snídaně nebo třeba rádi zajdete na pořádný vegan burger a dobrou kávu k tomu, zakroužkujte si na mapě rovnou Plac Wolnice a ulici Krupnicza, kde se nachází většina míst, která vám vřele doporučuji v dalších řádcích.




Massolit Bakery & Cafe
ul. Smolensk 17

Vlastně jediné místo, které jsme neměly na seznamu, ale potkaly jsme ho už hodně hladové a po kávě prahnoucí a ono vypadalo tak hezky. Vůbec jsem nedoufala, ale právě tady mi došlo, že v Krakowě to s veganstvím asi bude docela snadné. Slečna nám nabídla dva druhy bagelů a několik vegan dezertů. (Bagel s hummusem, rukolou a rajčaty neměl chybu.)




Pl. Wolnica 12

Tuhle burgerárnu tipuju na nejpopulárnější vegan podnik v Krakowě. Vegan junk food prostě frčí. Vyberete si snad z 10 druhů burgerů, já ochutnala burger z uzeného tofu a slunečnicových semínek, jehož chuť vynesla do nebes švestková omáčka. Ten jsme ochutnaly v celozrnné housce, do bezlepkové jsme šouply quinoa-špenátový. Kromě burgerů jsou v nabídce polévky, dezerty a tuším, že minimálně v neděli jsou zde snídaně ve stylu ,,sněz, kolik jen dokážeš".



Karma
Krupnicza 12

Koukám na ceduli, snažím se zaostřit, ale pohotový barman už se ptá, jestli může poradit. S obavami se ptám na vegan možnosti a on ochotně začně vyjmenovávat a přemýšlet, jak i z těch nevegan vyrobit něco, čím mě potěší. Když si konečně po dlouhém zvažování vyberu snídani, začne druhý barman ukazovat na dortíky a chlebíky s tím, že tohle a tohle je taktéž vegan. Tak teda my ochutnáme ještě... Ach, Karma. Kavárna, pražírna, pekárna, příjemné místo. Tam se jednou vrátím.





Cafe Mlynek 
Pl. Wolnice 7

Pokud se nepletu, Mlynek by měl být také hostel, takže pokud hledáte ubytko s vegan stravou... Já se dočetla, že by mě jídelní lístek mohl potěšit, ceny už se nám ale líbily trošku míň. Teda jen do chvíle, než nám přinesli naši snídani. Resp. spíš oběd. A porce odpovídala spíš obědu pro tři! (Takže co je to nějakých 150 kč, když v ČR je ve snídaňovém menu za 100,- asi desetina?) V ceně navíc bylo neomezené množství kávy a čaje. O vodu jsme poprosily a zaúčtována nebyla. Z nabídky jsme vybraly dvě vegan snídaně: 3 druhy hráškové pomazánky, pesto, teplý salát s tofu, mrkve a chilli a přátelé, 6 obřích krajíců chleba! K tomu na talíři nechyběl salátek, řapíkatý celer a grapfruit. Vyváženější už by to bylo jen s jiným pečivem, ale jednou za čas... Kukuřičné lívance mi připomněly placky od babičky. Díky kombinaci s javorovým sirupem a ovocným salátkem si ani nevšimnete, že jsou kapánek mastnější.



Krupnicza 7

Kávu z Tektury bych zařadila mezi tři nejlepší, které jsem v životě pila.(*které si pamatuju) Hipster prostředí, studenti i pracanti se svými laptopy, vegan dorty, sušenky či báječné tyčinky, slečny s iphonem pozorující mé pokusy o instagramování bez něj.. Nic tady nechybí.
Krupnicza 6

A jsme stále na té nejskvělejší ulici. Na seznamu máme sushi restauraci a protože jsem nikdy v žádné nebyla, proč nevyrazit do té vegetariánské teď a tady. Hlad jsme si po vydatné snídani ještě ani nestihly udělat, takže jdeme společně do jednoho vegan setu. A přátelé! Rýži, ze které dělali tyhle skvosty, bych si vychutnala samotnou. A už jste někdy viděli quacamole sushi i se skrytými nachos? Zajděte!


Dym Cafe
Świętego Tomasza 13

Místo, které bych čekala někde dál od centra. Hodilo by se mi na jih do židovské čtvrti. Ale ono je hned kousíček od hlavního náměstí. A hraje tam Jarek Nohavica a pánové tam chodí číst noviny. Podává se tu snad jen espresso, pivo a nejrůznější paňáčky.



Krakow je poměrně malý a tak i bez googlení potkáte spoustu vyhovujících míst, stánků se zeleninou a obchodů se zdravou výživou. Momo jsme bohužel nestihly navštívit, ale zavání orientem a je taktéž velmi doporučovaná. 

                              







Mít více času, vařily bychom si víc i samy. Bydlely jsme totiž v nejhezčím bytě s vybavenou kuchyní. Našli jsme si ho přes airbnb.com a pokud si ho najdete taky přes tento odkaz, získáte docela slušnou slevu. (A já taky!)



Do Krakowa jsme  se Student agency a dokonce jsme dostaly valentýnskou slevu. Nazpět jsme si našli na blablacar.com polského řidiče, který měl cestu do Brna.



Wawel

Krakow býval sídlem polských králů, proto se můžete projít na Wawel a kouknout na město taky trošku z jiné perspektivy. Za účelem dělání hezkých fotek ovšem nelozte po zdích, seřve vás ochranka a donutí vás, abyste se vyfotili vedle cedule říkající do not climb!


Židovská čtvrť a okolí



Lipowa 4

Muzeum současného umění. A obrazy z roztavených kinder postaviček v něm.


A vy a Krakow? Už jste měli tu čest? Co, kde se líbilo vám?










Žádné komentáře:

Okomentovat