Nevím, jestli jsem se už zmínila, ale půl roku s námi v Brně sdílela byt Italka. A ačkoli se jí u nás líbilo, na talíři hledala maximum domova. Nic jiného bych už od někoho z Itálie ani nečekala. Naštěstí byla úspěšná. Například v Tescu narazila na úplně stejnou rýži, jakou používá doma (viz foto). A když nám nabídla, že pro nás něco tradičního uvaří, hned jsem prosila o pomerančové rizoto - takové jsem nikdy předtím nejedla. Samozřejmě jsem jí koukala přes rameno a ke sdílení jsem dostala požehnání.
Pokud vás ovoce neláká, stejným způsobem připravíte rajčatové nebo houbové.
- vegan
- 400g rýže na rizoto(ideálně značku viz foto, doporučena italskou kamarádkou - vaří se kratší dobu)
- 500g oloupaných pomerančů nakrájených na větší kostičky
- 1 litr zeleninového vývaru
- 1 střední cibule nakrájená na drobno
- olivový olej
- bazalka, sůl, pepř
- (cca 100ml bílého nebo červeného vína)
TIP:
Posypeme rozdrcenými kešu oříšky nebo slunečnicovými semínky smíchanými s lahůdkovým droždí a špetkou soli.
- Uvaříme si vývar.
- Ve druhém velkém hrnci restujeme asi 2 minuty cibulku na oliv. oleji poté přidáme na větší kostičky nakrájené pomeranče.
- Mícháme ještě pár minut, přidáme suchou rýži, můžeme přilít víno a zalijeme vývarem tak, aby byla ponořená. Necháme vařit asi 2 minuty.
- Nyní to zásadní - je nutné vařit na vysoké teplotě, stále míchat a přilévat vývar tak, aby rýže tekutinu vstřebala a neplavala - právě díky tomu rizoto získá krémovou konzistenci. Připravte se, že míchat můžete skoro půl hodiny - dokud není rýže měkká.
- Průběžně rizoto dosolíme, dopepříme a nakonec dochutíme sušenou nebo nadrobno nasekanou bazalkou.
- Při podávání posypeme rozdrcenými kešu oříšky nebo slunečnicovými semínky smíchanými s lahůdkovým droždí a špetkou soli.
Žádné komentáře:
Okomentovat