neděle 6. března 2016

krémové pomerančové risotto

Nevím, jestli jsem se už zmínila, ale půl roku s námi v Brně sdílela byt Italka. A ačkoli se jí u nás líbilo, na talíři hledala maximum domova. Nic jiného bych už od někoho z Itálie ani nečekala. Naštěstí byla úspěšná. Například v Tescu narazila na úplně stejnou rýži, jakou používá doma (viz foto). A když nám nabídla, že pro nás něco tradičního uvaří, hned jsem prosila o pomerančové rizoto - takové jsem nikdy předtím nejedla. Samozřejmě jsem jí koukala přes rameno a ke sdílení jsem dostala požehnání.

Pokud vás ovoce neláká, stejným způsobem připravíte rajčatové nebo houbové. 

  • vegan

  • 400g rýže na rizoto(ideálně značku viz foto, doporučena italskou kamarádkou - vaří se kratší dobu)
  • 500g oloupaných pomerančů nakrájených na větší kostičky
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 1 střední cibule nakrájená na drobno
  • olivový olej
  • bazalka, sůl, pepř
  • (cca 100ml bílého nebo červeného vína)

TIP:
Posypeme rozdrcenými kešu oříšky nebo slunečnicovými semínky smíchanými s lahůdkovým droždí a špetkou soli.

  1. Uvaříme si vývar.
  2. Ve druhém velkém hrnci restujeme asi 2 minuty cibulku na oliv. oleji poté přidáme na větší kostičky nakrájené pomeranče. 
  3. Mícháme ještě pár minut, přidáme suchou rýži, můžeme přilít víno a zalijeme vývarem tak, aby byla ponořená. Necháme vařit asi 2 minuty.
  4. Nyní to zásadní - je nutné vařit na vysoké teplotě, stále míchat a přilévat vývar tak, aby rýže tekutinu vstřebala a neplavala - právě díky tomu rizoto získá krémovou konzistenci. Připravte se, že míchat můžete skoro půl hodiny - dokud není rýže měkká.
  5. Průběžně rizoto dosolíme, dopepříme a nakonec dochutíme sušenou nebo nadrobno nasekanou bazalkou.
  6. Při podávání posypeme rozdrcenými kešu oříšky nebo slunečnicovými semínky smíchanými s lahůdkovým droždí a špetkou soli.

Žádné komentáře:

Okomentovat