úterý 15. září 2015

raw makový závin se švestkami

Taky se vám stává, že je vám léta nějaká surovina lhostejná nebo vám dokonce nikdy nechutnala a pak se z ní ze dne na den stane součást vašeho každodenního jídelníčku? Já jsem mák prostě a jednoduše nebyla zvyklá v kuchyni používat a nevyhledávala jsem ho ani nikde jinde. Netuším, kdy a jak to přišlo, ale najednou jsem si ho sypala do snídaně a měla jsem chuť na všechny dezerty, které obsahovaly byť jen pár zrníček. Že jsem si na máku vybudovala závislost mi došlo během návštěvy mamacoffee v Praze. (Ulice Vodičkova, zajděte!) Během čtyř dnů jsem v Praze neměla lepší filtrovanou kávu. A že jsem tam těch šálků vypila hodně. Ale hlavně jsem si z nabídky veganských dezertů vybrala hádejte jaký závin. Byl to klasický pečený makovník se švestkami, obyčejný ale rozhodně ne, neboť se stal jedním z důvodů, proč jsem se tam hned druhý den vrátila. Uvědomila jsem si ovšem, že vlastně jím jen tu makovou náplň s ovocem a těsto plní čistě funkci zavinovací. Kamarádka si hned neodpustila poznámku: Do tří dnů mám čekat makový závin na blogu, co? A já řekla, že nikoli, protože tohle přece nesmím jíst častěji. Jenže hned nato mi došlo, že přece můžu zkusit udělat zdravou verzi, že ty mé experimenty se dokonce většinou i vydaří. A tady je! Gluten-free, sugar-free, supertasty makovník!

  • vegan, raw
  • bez lepku

těsto

200ml lněného semínka
200ml pohanky
60g datlí
špetka soli
60g a víc vody

náplň

75g datlí
200g máku
100ml a víc vody
cca 5 švestek
datlový sirup na případné doslazení(asi bude potřeba, nedělala jsem ho moc sladký)

+ cca 8 švestek na zabalení do závinu


  1. Pohanku si aspoň na 3-4 hodiny namočíme a vysušíme.
  2. Lněné semínko a suchou(!) pohanku rozemeleme na prášek. Maličko osolíme a do směsi pak přidáme rozmixované datle s vodou. Vypracujeme těsto a pokud je třeba, přilijeme ještě vodu. Těsto má být lehce lepkavé a samozřejmě musí držet při sobě.
  3. Pokud nemáme mletý mák, umeleme a smícháme ho s rozmixovaným zbytkem ingrediencí na náplň. Podle potřeby opět přilijeme vodu. Ochutnáme a dosladíme sirupem dle chuti.
  4. Nachystáme si dva archy pečícího papíru. Na jeden nandáme směs, přikryjeme druhým a vyválíme na cca půl centimetru vysoký obdélník/čtverec. Záleží, zda chcete, aby vypadal jako můj(obdélník) a nebo chcete víc šnekovitý :)
  5. Sundáme si horní arch papíru a po celé délce kromě okrajů(viz obrázek) ho potřeme směsí. Nakonec můžeme přidat vypeckované a na půlky nakrájené švestky.
  6. Pomocí spodního papíru opatrně zatočíme a necháme odležet nejlépe pár hodin v lednici. (Lépe pak drží a krájí se.)

5 komentářů:

  1. No tak to je bomba! Jen malá otázečka, ta pohanka není máčená? Nevadí to vzhledem ke stravitelnosti? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju za dotaz, jsem nepozorná! Pohanku jsem měla namočenou, ale při přípravě musí být suchá, tak jsem na to pak při večerním psaní receptu úplně zapomněla. Už je to napraveno, ale upřímně nevím, jak velký problém by byl, kdyby namočená nebyla :)

      Vymazat
  2. Prosím, prosím čím bych mohla nahradit datle? Nemohu je na maloměstě a v okolí sehnat :-(
    Veronika

    OdpovědětVymazat
  3. Dobry den, recept me moc laka a chtela bych ho vyzkouset. Akorat fakt nemusim pohanku. Dala by se nahradit treba uvarenyma jahlama? Jasne, pak uz to nebude raw, ale chutove a konzistencne, co myslite? Diky za radu :-)

    OdpovědětVymazat