úterý 29. září 2015

knižní tipy: Lahodně s Ellou

Ella Woodward. Blogerka a v současnosti 25. nejvlivnější Britka, což se ovšem stává mnohem víc zajímavější, když víte, že takové moci nabila díky šíření rostlinné stravy bez lepku a cukru. Její příběh je důkazem, že veganská strava si s lidským tělem rozumí. Elle změna v jídelníčku byla medicínou a její rady a recepty nyní léčí desítky tisíc čtenářů. Stejně jako Brendan Brazier, ani ona neobhajuje rostlinnou stravu, nesnaží se vysvětlit, že na ní neumřete, ale naopak ji propaguje jako cestu ke zdraví, energii a spokojenosti. A to mě baví.



Tato blogerka před zápasem se vzácnou nemocí údajně moc nevařila a živila se sladkostmi, proto možná některé z vás potěší, že recepty jsou jednoduché a časově velmi nenáročné.

Její kuchtící videa mě vždycky hrozně rozradostní. Sama si totiž v kuchyni připadám jako nešikovný začátečník, obzvlášť v té profesionální, kde krájím jednu cibuli a kuchaři už mají deset kousků. Ella mi občas přijde jako taková roztomilejší verze mě, když všechno sype bokem, dělá binec a rozhodně ji to netrápí.

Ale zpět k její knize, kterou jsem si v češtině pořídila pouze z toho důvodu, že cena za originál se mi nelíbila. (Škoda, že se na českém překladu nepracovalo pečlivěji. Jen v seznamu potravin, které Ella uvádí jako základ její kuchyně, jsem našla několik nesmyslně přeložených slov či překlepů.)

Při minimální konkurenci v českých knihkupectví jde ale o hodně, hodně fajn počin!

A to i přesto, že ne všechny recepty jsou opatřeny fotografií. Místo toho najdete spoustu obrázků samotné Elly, mezi nimi i spoustu miniatur, které jsou možná jejími reálnými fotkami z instagramu a ne zrovna všem zájemcům o knihu se tímto trefila do noty. Záměrem bylo zřejmě zachování určité osobitosti a celého projektu Ella - je tady pro čtenáře a sdílí s nimi mnohem víc, než jen jídelníček.


Kniha neposkytuje jen recepty, ale každému začátečníkovi pomůže zorientovat se ve světě zdravých potravin a domácí výrobě např. rostlinného mléka.


Kromě toho se z jejích slov dozvíte něco k jejímu životnímu stylu a filozofii.


V kuchařce nechybí recept na její populární batátové brownies, ale najdete i profláklejší veganské věci typu avokádová nutela, čočkový dhal, cizrnové kari, čočková bolognská omáčka, lasagne nebo raw sladké kuličky. Nabízí taky různé saláty. Málokdy vařím podle receptů, většinou se jen inspiruji obrázky, kombinací surovin atp., tady jich mám ale chuť zkusit hned několik. Tak například.. co nejdříve musím upéct pohankovou foccaciu!


 I když pro mě osobně má zpracování nějaké háčky, zásadní je, že kvalitní veganské a zdravé kuchařky jsou nedostatkové zboží a Ella zatím opravdu nemá mnoho zdatných soupeřů. Můžu proto jen doporučit. Obzvlášť pak těm, kteří s podobnou stravou začínají, uvítají změnu nebo prostě jen občas chtějí odlehčit svůj jídelníček.


4 komentáře:

  1. Já zas miluju tu její britskou angličtinu :) Zrovna dneska jsem na nějaký recept koukala a přítel prohlásil, že je to snad ještě větší nemehlo než on :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D je fakt, že mi nedávno jely její videa jen tak do éteru místo muziky!

      Vymazat