Jablko, skořice a ořechy - to když se spojí, nemůže to dopadnout špatně, říkala jsem si. No samozřejmě nejde o nadýchané muffiny, ale o něco hutného a perfektně vláčného ke svačině. Ano, říkám jim svačinové. Nepeču je příliš sladké, jsou poměrně zdravé - nepoužívám tuk ani cukr a stejně se po nich všichni ptají. Někomu chuť připomíná štrůdl, někomu zase mé oblíbené sušenky. A já jim je vždycky upeču, protože jsou jednoduché a praktické na cesty či piknik. Stačí vám jedna mísa a dvě ruce.
- vegan
Co potřebujeme na 12 muffinů?
- 300 ml nahrubo nastrouhané mrkve
- 1 hrnek ovesných/žitných vloček
- 1 a půl hrnku celozrnné mouky(pekla jsem ze žitné i špaldové)
- 1 hrnek rostlinného mléka
- lžička kypřícího prášku nebo sody
- půl lžičky skořice
- půl hrnku drcených vlašských ořechů
- 2 lžíce drceného lněného semínka
- 1 hrnek jablečného pyré - jedno hodně velké nebo dvě menší jablka/hotové jablečné pyré
- špetka soli
- oslazení - nám stačí 2 lžíce datlového sirupu, záleží taky na sladkosti jablečného pyré, ale můžete mnohem víc přisladit
- Pokud chceme domácí, připravíme si nejdříve jablečné pyré - povaříme do měkka jedno velké nebo dvě malá nakrájená jablka jen v takovém množství vody, aby byly kousky ponořené a rozmixujeme.
- Lněné semínko smícháme s 6 lžícemi vody a necháme odstát.
- Poté v míse smícháme všechny suché suroviny - mouka, kypř. prášek, vločky, špetka soli.
- Přidáme mrkev, lněné semínko, pyré, sirup, nakonec mléko a oříšky(malou část si můžeme nechat na posypání) a pečlivě promícháme.
- To je vše! Nandáme do košíčků či do formy(nepočítáme s tím, že muffiny nabudou), posypeme oříšky a pečeme na 200 stupňů asi 40 minut. Já osobně nejradši peču jen ve formě bez košíčků, nějak mi bez toho papíru víc chutnají.
Vypadají opravdu chutně! :) Corculum♥
OdpovědětVymazatděkuji :)
Vymazat