úterý 23. června 2015

Oslo III. Ke kávě chleba, prosím.


Od té doby, co jsem se zaměřila na rostlinnou stravu, baví mě sledovat a srovnávat její dostupnost v různých koutech světa. Abych ovšem mohla napsat report z Osla zaměřený na veganské jídlo, musela bych cestovat sama a mnohem víc plánovat a organizovat. Nakonec bych ale možná zbytečně minula to tradiční a neměla bych radost z objevování vegan produktů na nevegan místech.

S Isabellou ale naštěstí máme jiné společné záliby, mezi ně patří mimo jiné kavárenské povalečství! To všechno má na cestách taky svůj účel. Spolu s kávou totiž nasáváme i místní atmosféru a sledujeme veškeré dění kolem. V Oslu se vyplatí vyměnit kavárny za pekárny, tak čtěte dál a dozvíte se proč.

Náš stravovací plán taky velmi ovlivnil couchsurfer, který nás ubytoval. Vžil se totiž s radostí do role hostitele a každý večer jsme měly navařenou indickou kuchyni. Tím se snížila potřeba navštěvovat nějaké podniky v Oslu.

Ve městě jsme většinou jedly něco ke kávě a když bylo hezky, nakoupily jsme si ovoce, oříšky, smoothie atp. a prostě zobaly venku. Ačkoli Oslo se mi zdálo dost vegan friendly, neb má například i vegan aplikaci, která vám poradí, kde se najíst a taky jsem našla slušný seznam restaurací(linky najdete na konci článku), se sortimentem v klasických potravinách je to někdy trošku složitější než ve Švédsku. Potkaly jsme ale jeden zdravý/raw shop a na ulicích spoustu trhů. Na každém rohu v Oslu najdete prodejny Deli de Luca, kde najdete i nějaké vegan saláty. Všude pak koupíte balená smoothie.

Rotter, Ullevålsveien 39, 0171 Oslo

V Oslu najdete např. i švédský juice bar Joe&the Juice, kde vás obslouží parta mladých hochů, kteří tráví veškerý volný čas v posilovně.


Kvalitní chléb a pečivo v Oslu má svou tradici. Brzy pochopíte, proč je kousek chleba dražší než boller(norské tradiční pečivo např. s rozinkami). My jsme přece jen navyklí na to, že sladké pečivo je dražší, jenže jsme taky zvyklí na jiný chléb. Především veganům vřele doporučuji vyrazit na kávu do pekáren. Což takhle brunch v Oslu v podobě tradičního chleba a domácí marmelády, ve které nic zlého nenajdete? Ve většině tradičních kaváren seženete možná tak sladkosti bez lepku a ačkoli personál bude ochotný a bude hledat v tabulkách něco bez vajec, mléka, másla atp., pravděpodobně nic nenajdou.

Velkou část podniků, které jsme si oblíbily, se nacházely v části Grünerløkka, o které bych vám ráda napsala příště.


Na adrese Thorvald Meyers gate 49, Grünerløkka, najdete jednu z více poboček Godt Brod. Jejich výrobky zakoupíte na více místech ve městě, jenže tohle byl ráj, přátelé. Nejenom, že jde jen o tradiční pekárnu zakládající si na kvalitních a ekologických ingrediencích, vy si ji zapište  hlavně proto, že veškerý pečený sortiment je vegan!! A to i tradiční bolle, které jinde můžou obsahovat vejce či mléko. (Taková škoda, že když to někde jde ..) Prodávají taky gluten free produkty.

Káva je zde kvalitní a jste-i fanoušky např. latté, není problém vybrat si z rostlinných mlék. Pokud preferujete ovocný džus nebo smoothie, není problém.

Jako suvenýr si navíc můžete odnést třeba jejich mouku nebo granolu.



Velká pecka je, že si jejich čerstvě upečený chléb či bagetu můžete nechat naplnit. Je tam bar ve stylu Subway, cenově ovšem překvapivě přátelštější! Sendvič s pestem, sušenými rajčaty, klíčky a zeleninou mě vyšel na 68 norských korun.


Baker Hansen

Neumím si představit lepší brunch než v téhle pekárně poblíž parku St. Hanshaugen na adrese Ullevålsveien 45. Sortiment je zde rozšířenější než v Godt Brod, ale ne vše je vegan.
Rostlinný je např. chléb, bagety, foccacia a hlavně tradiční musliboller nebo třeba marcipanové kuličky. K tomu najdete domácí energy tyčinky, džusy či smoothie. Zakoupíte zde také sendviče nebo si je můžete nechat vyrobit. Kávu si lze dolívat a tak můžete sedět, popíjet a užívat Osla.

A nešlo si nějakou tu muslibolle neodnést domů!
Kavárny v Oslu splňují skandinávský standart - kvalitní káva, přátelský personál a voda zdarma je samozřejmostí. Jen mám dojem, že v Oslu převažují coffee shopy.


Java Espressobar & Kaffeforretning je velmi oblíbeným místem k zakoupení kávy s sebou. Ať už je řeč o kelímku s aromatickým espressem nebo stylovém balíčku kvalitní kávy, kterou si doma namelete a připravíte. Nenajdete tady totiž víc než pár barových židlí a dvou laviček venku. Nám se tam ale přesto líbilo neb design mi byl moc blízký. Kávu zde připravují oceňovaní baristé a je to cítit. Míchají zde také různé coffee drinky.


Lokalita za hezkého počasí svádí k zakoupení kávy s sebou a procházku v parku St. Hanshaugen. Ullevålsveien 47, 0171 Oslo

Všechny milovníky kávy prosím, aby si pamatovali jméno Tim Wendelboe. Jde zároveň o název kavárny, pražírny a hipster místa, které si klade za cíl mít nejlepší kávu a nejlepší baristy na světě. Nám to nevyšlo, neb jsme si nepohlídaly otvírací dobu. Koukaly jsme pak skrz prosklené dveře a bylo mi jasné, že tohle mě bude ještě chvilku mrzet. Grünersgate 1, 0552 Oslo

V Oslu najdete řetězec kaváren Kaffebrennerier a vyhýbat se jim nemusíte. Vegan dezerty nečekejte, káva je ale moc dobrá. (Má vůbec tohle smysl zmiňovat, když je řeč o Skandinávii?) Praží si vlastní, proto si taky můžete hezké balení kávy zakoupit. 





Fanoušci vinylu by mohli ocenit návštěvu nově otevřené kavárny a coffee shopu Hendrix Ibsen. My na ni narazily náhodou, vy už víte, že ji najdete na Maridalsveien 13E.


Pokud jste četli předešlé příspěvky z Osla, možná si pamatujete kavárny z ostrova Bygdøy. Rodeløkken Kafe je úžasná místo s jedinečnou atmosférou díky svému umístění uprostřed zeleně. Určitě se vyplatí se zde zastavit, pokud toužíte po klidu, troše ptačího zpěvu a relaxu. Káva je moc dobrá a můžete si dolít víckrát. Obsluha ovšem nepůsobila důvěryhodně, když mi tvrdila, že koláč je veganský. Proto jsem ho nakonec ráda přenechala přátelskému ptactvu.



http://www.osloby.no/Guide-til-10-veganvennlige-restauranter-i-Oslo-7868142.html
http://www.happycow.net/europe/norway/oslo/

Žádné komentáře:

Okomentovat