neděle 5. dubna 2015

citronové home-made tagliatelle s olivami a česnekem

Nikterak se netajím tím, že jsem milovník těstovin. O to víc překvapující je, že až teď jsem se dostala k výrobě domácích těstovin. Jsem vděčná minimalistbaker.com za snadný recept na báječnou vegan pastu, samozřejmě ale bude následovat experimentování s domácími celozrnnými těstovinami. Shodou okolností jsem měla italskou návštěvu a těstoviny byly opravdu vychváleny opravdovým znalcem. A to je prosím veganské a amatérsky ručně vyválené a nakrájené. Celé tohle jídlo zvládnete do 40 minut a i kdybych si domácí těstoviny dala jen s olivovým olejem, tak si pochutnám. Vyzkoušela jsem ale vychytávku, která zabere asi 3 minuty a jsem nadšená. Fakt jsem tomu citronu nevěřila, takže jestli máte stejný problém, dejte mu šanci.
  • vegan
home-made těstoviny

  • 2 hrnky semolinové mouky
  • (měla by fungovat i hrubá mouka, ale výsledek nebude tak dokonalý)
  • 3/4 pšeničné bílé hladké mouky
  • 3/4 až 1 hrnek vody pokojové teploty


Uvedené suroviny můžete zpracovat pomocí kuchyňského robotu, já ale zvolila metodu na videu. Hněteme, dokud směs nemá konzistenci těsta a je trošku lepkavá. Nejdříve jsem použila 3/4 hrnku vody a postupně přilévala podle potřeby. Těsto rozdělíme minimálně na dvě části a necháme uležet 10 minut. (Část těsta jsem den nechala v lednici ve folii a práce s ním byla ještě jednodušší.) Předpokládám, že nemáme strojek na těstoviny, takže poté na pomoučené pracovní ploše vyválíme těsto do co nejvíce tenkého čtverce, kruhu, čehokoli. Pak už krájíme podle našich potřeb a představ. Těsto udržujeme opravdu pomoučené, protože pokud musíme nakrájené těstoviny odlepovat od pracovní plochy, těžko udržíme jejich tvar. True story.

Takto si bez problému můžeme vytvořit jakékoli těstoviny, na které nepotřebujeme další pomůcky jako např. na ravioli. 

Těstoviny vaříme klasicky v osolené vodě. Mé tagliatelle jsem vařila asi 6 minut.



Zbytek v tomhle případě zabral asi tři minuty a výsledek byl dokonalý

2 porce

  • 4 lžíce a víc citronové šťávy
  • 4 lžíce namletých ořechů
  • 2-3 lžíce nakrájených zelených oliv
  • 2 stroužky česneku nasekaný nadrobno
  • čerstvou petrželku
  • olivový olej
  • další bylinky, sůl, pepř
  • (lahůdkové droždí)

V kastrolu rozpálíme olivový olej a necelou minutu na něm restujeme česnek. Poté přidáme olivy, ořechy, citronovou šťávu, nasekanou petrželku, dochutíme, přimícháme odpovídající množství těstovin a máme hotovo.

3 komentáře:

  1. To je super! Domácí těstoviny jsem chtěla zkusit, ale obávala jsem se toho, jelikož všechny recepty, na které jsem narazila, byly s vajíčkem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to určitě doporučuji tento recept, je to superjednoduché a moc dobré! :)

      Vymazat
  2. Nedávno jsme taky hledala nějaké ty recepty na italských blozích a byla jsem překvapená, že mi software Avast hlásil, že se chci připojit na nezabezpečená stránky. No, jako mám z tohohle docela strach, takže jsem nakonec šla na osvědčené české weby. Ale je to škoda, protože nejlepší recept na italskou kuchyni je od Itala.

    OdpovědětVymazat