pondělí 16. února 2015

jarní závitky s tofu a omáčkou z arašídového másla

Spring rolls jistě znáte. Jde o záležitost asijskou a pro mě to už není ani tak jídlo jako spíš příjemně strávený čas. Užijte si je proto. Vyskládejte potřebné ingredience na stůl a pozvěte přátele. Jen vás varuji, že si možná moc nepopovídáte. Zato si můžete být jisti, že vás budou milovat. No a proč? Mí poslední strávníci mlčeli, vychutnávali a mezi tím občas prohodili něco hrozně moc milého. To jsou ty chvíle, kvůli kterým tak ráda vařím, když pominu, že u toho navíc relaxuji. Ačkoli tentokrát jsem moc času u plotny nestrávila.

A já vlastně posledně taky neměla slov, protože závitky s omáčkou z arašídového másla nabraly úplně nových rozměrů. Dobré jídlo dokáže divy, tak budu ráda, když to trošku rozšíříme a uděláte radost dalším a dalším.

Existuje samozřejmě mnoho verzí a kombinací - já vám představuji tu moji s méně tradiční omáčkou.
  • vegan
  • bez lepku

 jarní závitky

  • balení rýžového papíru
  • balení rýžových nudlí
  • mrkev, okurka, červená paprika, avokádo 
  • tofu můžete koupit marinované, uzené či přírodní a naložit ho v marinádě č. 2 nebo jen v sojové omáčce, olivovém oleji a bylinkách
  • klíčky z luštěnin - můžete koupit nebo si doma nechejte naklíčit třeba mungo fazolky
  • čerstvý koriandr, máta nebo petrželka

omáčka a arašídového másla

Jednoduchý zázrak. Pouze smíchejte:

  • 3 lžíce arašídového másla
  • 1-2 lžíce sojové omáčky
  • chilli koření
  • čajová lžička medu/sirupu
  • horká voda na spojení

  1. Nejdříve naložíme tofu, je-li třeba.
  2. Zeleninu nakrájíme na velmi tenké hranolky vit foto.
  3. Připravíme si rýžové nudle - zalijeme je horkou vodou nebo krátce vaříme.
  4. Vyrobíme omáčku.
  5. Marinované tofu nakrájíme na nudličky a na prudko osmahneme na olivovém oleji.
  6. Balíme. Podle všech návodů máme papír potřít z obou stran horkou vodou, aby byl papír celý lepkavý. Nicméně Japonka mi ukázala, že je mnohem lepší si počkat a namočit papír do studené vody na 30-60 sekund. Papír tak není příliš lepkavý a jednoduše se s ním pracuje. Pak už jen vkládáme na co máme chuť - zeleninu, tofu, nudle, klíčky, bylinky.. zabalíme, namočíme do omáčky a necháme se unášet....

Žádné komentáře:

Okomentovat