Spring rolls jistě znáte. Jde o záležitost asijskou a pro mě to už není ani tak jídlo jako spíš příjemně strávený čas. Užijte si je proto. Vyskládejte potřebné ingredience na stůl a pozvěte přátele. Jen vás varuji, že si možná moc nepopovídáte. Zato si můžete být jisti, že vás budou milovat. No a proč? Mí poslední strávníci mlčeli, vychutnávali a mezi tím občas prohodili něco hrozně moc milého. To jsou ty chvíle, kvůli kterým tak ráda vařím, když pominu, že u toho navíc relaxuji. Ačkoli tentokrát jsem moc času u plotny nestrávila.
A já vlastně posledně taky neměla slov, protože závitky s omáčkou z arašídového másla nabraly úplně nových rozměrů. Dobré jídlo dokáže divy, tak budu ráda, když to trošku rozšíříme a uděláte radost dalším a dalším.
Existuje samozřejmě mnoho verzí a kombinací - já vám představuji tu moji s méně tradiční omáčkou.
- vegan
- bez lepku
jarní závitky
- balení rýžového papíru
- balení rýžových nudlí
- mrkev, okurka, červená paprika, avokádo
- tofu můžete koupit marinované, uzené či přírodní a naložit ho v marinádě č. 2 nebo jen v sojové omáčce, olivovém oleji a bylinkách
- klíčky z luštěnin - můžete koupit nebo si doma nechejte naklíčit třeba mungo fazolky
- čerstvý koriandr, máta nebo petrželka
omáčka a arašídového másla
Jednoduchý zázrak. Pouze smíchejte:
- 3 lžíce arašídového másla
- 1-2 lžíce sojové omáčky
- chilli koření
- čajová lžička medu/sirupu
- horká voda na spojení
- Nejdříve naložíme tofu, je-li třeba.
- Zeleninu nakrájíme na velmi tenké hranolky vit foto.
- Připravíme si rýžové nudle - zalijeme je horkou vodou nebo krátce vaříme.
- Vyrobíme omáčku.
- Marinované tofu nakrájíme na nudličky a na prudko osmahneme na olivovém oleji.
- Balíme. Podle všech návodů máme papír potřít z obou stran horkou vodou, aby byl papír celý lepkavý. Nicméně Japonka mi ukázala, že je mnohem lepší si počkat a namočit papír do studené vody na 30-60 sekund. Papír tak není příliš lepkavý a jednoduše se s ním pracuje. Pak už jen vkládáme na co máme chuť - zeleninu, tofu, nudle, klíčky, bylinky.. zabalíme, namočíme do omáčky a necháme se unášet....
Žádné komentáře:
Okomentovat