sobota 4. října 2014

steak dvou chutí s pečenými bramborami/celerovými hranolkami a tzatziki

,,To je zlaté posvícení, to je zlatá neděle.. k tomu kousek pečeně.." aneb ve většině kuchyní by bohužel neděle nebyla nedělí bez kusu masa. To my si dneska dáme dvě krásné libové flákoty. Nakonec vše odlehčíme tzatziki a třeba zeleninovým salátkem.

  • vegan
  • bez lepku

Tofu/Tempeh steak
  1. Tofu natural podélně rozřízneme a plátky naložíme do marinád na pár hodin podle návodu na marinovačku zde. Pokud nejste zrovna milovníci tofu, doporučuju místo plátků naložit a osmahnout tofu na kostičky, je tak daleko ochucenější.
  2. Přírodní tempeh naložíme v sojové omáčce, olivovém oleji, česneku, hořčici, pepři a bylinkách nejlépe na pár hodin. 
  3. Připravíme přílohu. Pečené rané brambory, pouze vydrhnuté kartáčkem, smíchané s oliv. olejem, celými stroužky česneku a bylinkami.// Řapíkatý celer nakrájíme na ,,hranolky", vložíme do mísy a zakápneme olivovým olejem, osolíme a promícháme. Následně rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme cca 30 minut na 180 °C - 200°C.
  4. Vyrobíme tzatziki podle návodu níže.
  5. Můžeme připravit nějaký zeleninový salát(já: ledový salát, cherry, okurek, oliv. olej, balsamico, bylinky)
  6. Osmahneme naprudko naložené tofu/tempeh.



Tzatziki je nejvíc nejlepší doplněk podobných jídel. Nedávno jsem zahlédla hotový tzatziki v Tescu a málem mi jedna ukápla; vždyť domácí výroba je tak jednoduchá! Pokud jste ještě nezkusili, můžete si tzatziki připravit např. při příští grilovačce :) Existuje více verzí, tak tady jedna dle mých chutí.  Pro tyto dipové účely dělám tzatziki barbarsky vodnatější a jen tak k chlebu hustější, jak má správně být.

Tzatziki

1 salátová okurka
1 kelímek bílého rostlinného jogurtu
1 lžíce olivového oleje
1 polévková lžíce citrónu
1-2 stroužky česneku
pepř, sůl
pažitka, petrželka, kopr

Okurku nastrouhejte na drobné nudličky a vymačkejte vodu na maximum. Smíchejte s jogurtem, ostatními surovinami dle chuti a vychlaďte pořádně v lednici.




2 komentáře:

  1. Hmmm, hned bych se nechala pozvat :-)

    OdpovědětVymazat
  2. To vypadá dooooobře, celerové hranolky miluju. Mňam :-) www.cookingwithsusa.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat