úterý 8. července 2014

cuketové tagliatelle s pestem ze sušených rajčat a slanými muffiny

Miluju těstoviny, ale ani nepohrdnu chutnou změnou, takže tentokrát pesto s cuketou! Navíc jde o samé sezónní suroviny. Bylo by to bylo milé letní odlehčení, kdybych se nerozhodla ze zbytků vyrobit ještě bonus - cuketové muffiny se sušenými rajčaty a olivami.

  • tagliatelle a pesto bez lepku a vegan


Pesto jsem vyráběla z mých podomácku usušených rajčat, o kterých už jsem psala zde. Tvořila jsem ho od oka, ale já myslím, že na něm není co zkazit. Jednoduše přidávat a ochutnávat.

Pesto ze sušených rajčat

  • hrst sušených rajčat
  • hrst kešu ořechů
  • hrst čerstvých listů špenátu
  • pár zelených oliv
  • olivový olej(použila jsem ten, ve kterém byla naložena rajčata)
  • 1-2 stroužky česneku
  • čerstvá bazalka a petrželka

Vše rozmixujeme a pokud vám zrovna nedojde parmezán jako mně, určitě přistrouhejte i ten!

Cuketové tagliatelle

A jak na cuketové těstoviny?
Potřebujete pouze škrabku na brambory. Menší cukety podélně rozříznete a a pak už jen seškrabujete tenké nudlové plátky. (Na střídačku seškrabuji vpravo a vlevo) Ty můžete podávat syrové nebo opravdu naprudko orestujte na olivovém oleji.  Stačí 2-3 minuty, aby moc nezměkly.

Cuketové muffiny se sušenými rajčaty a olivami
Vyšlo mi na 12 kousků. Každá cuketa pustí jiné množství vody, takže je třeba trošku upravit a odhadnout množství mouky i mléka.

  • cca 2 hrnky hladké mouky(použila jsem špaldovou)
  • cca půl hrnku mléka
  • 1 vejce
  • několik sušených rajčat
  • několik zelených oliv
  • 1 menší cuketa
  • lžička kypřícího prášku do pečiva
  • několik lžic oleje (použila jsem ten ze sušených rajčat)
  • sůl, pepř

V míse smícháme mouku a kypřící prášek a osolíme, opepříme. Vajíčko rozšleháme s mlékem a olejem a přilijeme k suché směsi. Přidáme nastrouhanou cuketu a nakrájená rajčata i olivy na drobné kousky. Nakonec můžete dochutit bylinkami nebo jiným kořením dle chuti, ale nebylo nutné.

pečeme cca 20 minut na 180-200 stupňů



2 komentáře:

  1. to neni moc vegan ... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Blog byl totiž původně vegetariánský a tohle je poslední nevegan recept, na který jsem tak trošku zapomněla. Děkuji za upozornění, brzy vyřeším a aktualizuji.

      Vymazat