středa 9. července 2014

cuketová musaka

Kam ještě nacpat tu cuketu, když je jí všude plno? Inspirací mi byla Řecka odysea z báječné série kuchařek Apetit na cestách. Původně šlo o recept s mletým masem, ale s tím my si poradíme, že ano. O výsledku jsem neměla žádnou představu, ale nakonec z toho byl fajn oběd takhle v létě.
  • vegan

recept po menší úpravě 

  • 100g sojového granulátu
  • 1 střední cuketa, nakrájená na 0,5 mm kolečka
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 cibule
  • 2 lžičky drceného česneku
  • sůl, pepř, oregano
  • 200 ml zeleninového vývaru
  • 100 rýže
  • 150-200g špenátových listů(zmražených či čerstvých)
  • 240g hotové rajčatové omáčky(nebo třeba protlak)
  • 30-50g vegan parmezánu(mleté kešu oříšky, lahůdkové droždí)

na bešamel

  • 2 lžíce rostlinného margarinu
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 350 ml rostlinného mléka
  • směs z hrašky
  • špetka mletého muškátového oříšku
  1. Troubu rozehřejeme na 150°C, horkovzdušnou na 175°C.
  2. V rendlíku přivedeme k varu 750 ml vody, do které vložíme nakrájenou cuketu, zakryjeme a dusíme 10 minut. Slijeme a osušíme.
  3. Soj. granulát uvaříme podle návodu.
  4. Na pánvi rozehřejeme olej a opékáme cibuli a sojový granulát. Přidáme koření, česnek, sůl, pepř, vývar, rýži a špenát. Přiklopíme a dusíme asi 10 minut za občasného míchání.Přimícháme rajčatovou omáčku a odstavíme.
  5. Zapékací mísu vymažeme olejem a vyložíme polovinou cukety. Na ni dáme směs a opět naskládáme vrstvu cukety.
  6. V rendlíku rozpustíme máslo, vsypeme mouku a asi minutu mícháme.Vešleháme mléko a za stálého míchání vaříme asi 4 minuty do hladka a do zhoustnutí. 1/3 bešamelu zašleháme do vajec. Tuto směs smícháme se zbytkem bešamelu. Sejmeme z ohně, osolíme a nastrouháme muškátový oříšek.
  7. Omáčkou přelijeme obsah zapékací mísy a postrouháme sýrem.
  8. zapékáme 20-25 minut do zezlátnutí.                                                                                        

      Podávat můžete samotné nebo třeba s vařeným bramborem.

2 komentáře: