sobota 17. října 2015

podzimní sendvič

Dýně za výlohou, dýňová polévka v každé druhé kuchyni, dýňové recepty v Chvilce pro tebe.. dýně všude. Stejně jako každý rok, ani tentokrát to nebude trvat věčně, tak zavařuji pyré a je mi jasné, že toho v zimě rozhodně litovat nebudu. S jednou sklenicí jsem ale rovnou trošku zaexperimentovala. Ne, že by se to tady teď hodilo, ale já už pečivo vlastně moc nejím. Jenže mě hrozně baví péct chleba. Hlavně v noci. A úplně nejvíc tehdy, když bych měla studovat. I posledně jsem se chystala na mé chlebové housky, ale to už jsem měla ono dýňové pyré a jinou troubu, ve které jsem musela péct šetrněji a zdlouhavěji.. a vzniklo daleko jemnější a vláčnější pečivo, které nám teda fakt chutná! A kdybyste si náhodou nevěděli rady, co s ním, mám tady pro vás moji nejoblíbenější kombinaci ingrediencí. Dělám si z nich běžně salát, ale proč s nimi nenaplnit i podzimní sendvič.
  • vegan 


dýňové pečivo
  • 1 a půl hrnku pšeničné(celozrnné) hladké mouky
  • 1 a půl hrnku žitné mouky(nebo třeba špaldové)
  • 1 a půl lžíce sušeného droždí
  • 1 a půl čajové lžičky kypřícího prášku
  • 1 skromná lžička soli
  • 1 lžíce cukru/sirupu
  • cca půl hrnku pyré - rozmiovat 1 hrnek pečené dýně rozmixované a půl hrnku vody 
  • 3 lžíce oleje
  • (chia, sezamová, slunečnicová a drcená lněná semínka)

  1. Nejdříve v menší míse smícháme cukr či sirup, droždí, půl hrnku vlažné vody a necháme odstát minimálně 10 minut. Musí pěnit a tvářit se živě.
  2. Mezi tím ve velké míse smícháme mouky, sůl, kypřící prášek a později přidáme směs z první mísy. Cca 3 minuty ručně mícháme a hněteme.
  3. Poté přidáme pyré, přilijeme až hrnek vlažné vody a pokračujeme v hnětení, dokud nemáme lehce lepivou směs.
  4. Přidáme olej, zapracujeme do těsta a máme hotovo. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme dvě hodiny kynout.
  5. Připravíme si plech s pečícím papírem, lehce pomoučeným.
  6. Až nastane čas, vyjmeme směs a rozdělíme na 6 dílů a vytvarujeme do požadovaného tvaru. Myslete na to, že bulky ještě nakynou.
  7. Z každého dílu vytvoříme požadovaný tvar a necháme ještě hodinu kynout.
  8. Pokud chceme jemné pečivo, pečeme cca 45-50 minut na 190 stupňů. Na chlebové s křupavou kůrkou rozpálíme troubu na 250 stupňů a pečeme ma 25 minut.
  9. Ještě teplé můžeme potřít olivovým olejem a posypat semínky.


náplň všech náplní
  • červená řepa(oloupaná, nakrájená na plátky, zakápnutá olejem, osolená, opepřená, očesnekovaná a upečená do měkka)
  • dýně(hokakidó - nakrájená na menší kousky, zakápnutá olejem, osolená, opepřená, očesnekovaná a upečená do měkka)
  • klíčky(např. mungo)
  • čerstvé špenátové listy
  • vlašské nebo pekanové ořechy
  • sušená rajčata
  • avokádo(buďto jen rozetřené zralé avokádo nebo pesto)
  • mrkvová pomazánka(povařená mrkev rozmixované se solí, pepřem, česnekem, lahůdkovým droždí a petrželkou)
  • slunečnicové semínko

1 komentář: