úterý 4. srpna 2015

cuketové špagety s tahini-citronovou omáčkou a kuličkami

Často vidím prosby o radu, co s tahini. Kromě hummusu, samozřejmě. Sama jsem tápala, a tak v tomto receptu jsou ukryty hned dva tipy. Pasta je využita jako pojidlo v kuličkách a vytvořená je z ní i skvělá omáčka. Ta mi chutná i samotná s cuketovými těstovinami, přičemž se držím pravidla - čím víc citronu, tím líp. Umím si k tomu pak představit třeba jen tofu. To bych ale byla nudná, a tak mám pro vás ještě recept právě na superzdravé kuličky. Jsou totiž v podstatě jen ze semínek a zeleniny. Vychází z raw receptu, a tak máte-li sušičku, klidně můžete zůstat raw.
  • vegan
  • bez lepku
ingredience na superzdravé kuličky
  • hrnek a půl nasekané mrkve
  • 2 paličky řapíkatého celeru(můžeme vynechat a použít víc mrkve)
  • hrnek slunečnicových semínek
  • 1/4 hrnku drceného lněného semínka
  • 1/3 až půl hrnku tahini(sezamová pasta)
  • drcený kmín, sušený česnek, sůl, pepř
  • citronová šťáva dle chuti
  • 2 lžíce nasekané cibule
  • hrnek nasekané petrželky
  • (sezamové semínko na obalení)
  • bylinky, chilli nebo sušená rajčata na ozdobu
  1. Nasekáme nebo nastrouháme mrkev a celer.
  2. Rozmixujeme semínka(ne úplně na kaši, ale lehce do lepkava), přidáme mrkev, celer a postupně ostatní suroviny.
  3. Dochutíme a z lepkavé směsi vytvoříme kuličky, které ještě můžeme obalit v sezamu.
  4. Pokud máte sušičku, lze kuličky asi za 6 hodin usušit. Nevitariánům ale stačí péct je 15-25(zjištěn velký rozdíl podle druhu trouby) minut na 180 stupňů v troubě.

na omáčku potřebujete:
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 5 lžic tahini pasty
  • sušený česnek
  • 2 lžíce lahůdkového droždí
  • 2 lžičky javorového či jiného sirupu
  • 3 lžičky sojové omáčky
  • 2 lžíce citronové šťávy(klidně zakápnout i víc dle chuti)
  • špetka kurkumy
  • sůl, pepř
  • vlažnou vodu dle potřeby

A vše jen smícháte a dochutíte.

cuketové špagety¨
Použita škrabka Julienne z Tescomy :)

4 komentáře:

  1. Já jsem na tahini měla jednu dobu závislost. Cpala jsem to skoro všude :D
    Kuličky vypadají skvěle! Určitě někdy vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fakt? Tak to já s ní začala trošku experimentovat až teď :) A děkuju, určitě doporučuju.

      Vymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. Tohle je přesně ten typ receptů, který mě láká, ale bojím se konečného výsledku chuti, protože je to přeci jen něco jiného, než na co jsem zvyklá. Chtělo by to nějaký velký RAW a Vegan raut, kde by se dalo ochutnat, co hrdlo ráčí s tím, že lze vyloudit následně i recept. :D

    OdpovědětVymazat