neděle 12. července 2015

třešňový sirup

Třešňová úroda prostě nemůže být 2x do roka nebo aspoň každý rok, místo toho jednou za tři roky přijde nezpracovatelná spoušť. Přejídáme se jich, pečeme bublaniny, plníme kynuté knedlíky.. no po chvíli jich máme plné zuby, jenže další kila se stále červenají v korunách stromů, a tak máme na výběr - necháme je špačkům a nebo je zpracujeme tak, abychom je nemuseli konzumovat ihned. Sirup sice perfektně poslouží v letní osvěžující limonádě, vděční za něho ale jistě budeme právě v zimních měsících, třeba až budeme hřešit palačinkami či lívanci.

  • vegan
  • bez lepku

Vycházím z receptu, který léta koluje po světě. Jen jsem nepoužila cukr.

1 a půl kg třešní(i s peckami)
1 citrón
700 ml vody
250 ml medu/javorového sirupu/0,5 kg cukru

  1. Třešně umyjeme, zbavíme stopek a nad hrncem vypeckujeme. (Nechceme zbytečně přijít o šťávu.)
  2. Vodu přivedeme k varu, zalijeme s ní třešně a vaříme, dokud voda nebude bublat.
  3. Poté hrnec přikryjeme pokličkou a necháme přes noc uležet v chladu a ve tmě.
  4. Druhý den třešně povaříme se sladidlem, citronem a mixujeme tyčovým mixerem, dokud nám nevznikne hustý sirup.
  5. Ještě teplý sirup dávkujeme do skleniček. Bez zavaření vydrží 5 měsíců, konzervovat můžeme 30 min na 80 stupňů. Pokud použijete zavařovací sklenice, stačí naplnit, zavíčkovat a obrátit dnem dolů.



1 komentář: