pátek 24. července 2015

plněné zelné závitky se zeleniovým pyré

Stýská se vám po zelných závitcích s mletým masem? Mně tohle jídlo nechybělo, pak ale zavoněl napařený list čínského zelí v restauraci, kde brigádničím a hned jsem se musela inspirovat. Příprava je navíc TAK jednoduchá!. Je hezké, že ho můžete plnit kde čím. Šla by samozřejmě použít i sojová drť, preferuji ale smíchat prostě zbytky zeleniny s pohankou, kuskusem, bulgurem, quinoou.. no jak říkám, s čímkoli. Mě ale nikdy neurazí kombinace cukety, lilku a sušených rajčat.
  • vegan
  • bez lepku

Neuvádím přesné množství, jen suroviny, z kterých vytvoříte směs k plnění závitků.
Na jedno střední čínské zelní jsem použila cca 200g pohanky.

  • pohanka, kuskus, quinoa, bulgur...
  • čínské zelí
  • cuketa
  • lilek
  • sušená rajčata(klidně v oleji)
  • cibule
  • česnek
  • paprika
  • dochucení: sůl, pepř, kurkuma, petrželka a jiné bylinky, cayenský pepř, sušený česnek..
  1. Zelí očistíme a odřízneme nejtvrdší košťál. 
  2. Rozdělíme na listy a ty nejlépe napaříme nebo krátce povaříme, aby hezky změkly - lépe se v nich balí a jdou požvýkat :) (Zbytek zelí můžeme pokrájet do směsi.)
  3. Zeleninu nakrájíme na drobné kostičky, cibuli a česnek na drobno. Smícháme s uvařenou pohankou, kuskusem.. 
  4. Dochutíme a lehce párkrát projedeme tyčovým mixérem, aby směs byla lepkavá.
  5. Plníme listy, zabalíme(pokud to jde, boční strany se snažíme balit dovnitř) a pokládáme na vyolejovaný pekáč. Není třeba svazovat, jen bezpečně umístit na pekáč těstě vedle sebe - konce se hezky spečou.
  6. Pečeme na 200 stupňů minimálně 20 minut. Pokud máme závitky hezky zabalené, můžeme lehce podlít vodou a dusit.

zeleninové pyré


Není jen pro dětičky - jde připravit tisíce druhů, různě pikantních a odlišnými způsoby. 

Na obrázku vidíte hráškové s petrželkou, mrkvové se sušenými rajčaty a pyré z červené řepy podávaný s restovanou červenou cibulí.

Zeleninu můžete povařit do měkka, rozmixovat na kaši, poté přidat cibulku orestovanou na oliv. oleji,  dochutit, zředit a zjemnit teplým rostlinným mlékem, je-li třeba.

Tip pro uspěchané: Hráškové vytvoříte za pár minut rozmixováním konzervy,




1 komentář: