Stýská se vám po zelných závitcích s mletým masem? Mně tohle jídlo nechybělo, pak ale zavoněl napařený list čínského zelí v restauraci, kde brigádničím a hned jsem se musela inspirovat. Příprava je navíc TAK jednoduchá!. Je hezké, že ho můžete plnit kde čím. Šla by samozřejmě použít i sojová drť, preferuji ale smíchat prostě zbytky zeleniny s pohankou, kuskusem, bulgurem, quinoou.. no jak říkám, s čímkoli. Mě ale nikdy neurazí kombinace cukety, lilku a sušených rajčat.
- vegan
- bez lepku
Neuvádím přesné množství, jen suroviny, z kterých vytvoříte směs k plnění závitků.
Na jedno střední čínské zelní jsem použila cca 200g pohanky.
- pohanka, kuskus, quinoa, bulgur...
- čínské zelí
- cuketa
- lilek
- sušená rajčata(klidně v oleji)
- cibule
- česnek
- paprika
- dochucení: sůl, pepř, kurkuma, petrželka a jiné bylinky, cayenský pepř, sušený česnek..
- Zelí očistíme a odřízneme nejtvrdší košťál.
- Rozdělíme na listy a ty nejlépe napaříme nebo krátce povaříme, aby hezky změkly - lépe se v nich balí a jdou požvýkat :) (Zbytek zelí můžeme pokrájet do směsi.)
- Zeleninu nakrájíme na drobné kostičky, cibuli a česnek na drobno. Smícháme s uvařenou pohankou, kuskusem..
- Dochutíme a lehce párkrát projedeme tyčovým mixérem, aby směs byla lepkavá.
- Plníme listy, zabalíme(pokud to jde, boční strany se snažíme balit dovnitř) a pokládáme na vyolejovaný pekáč. Není třeba svazovat, jen bezpečně umístit na pekáč těstě vedle sebe - konce se hezky spečou.
- Pečeme na 200 stupňů minimálně 20 minut. Pokud máme závitky hezky zabalené, můžeme lehce podlít vodou a dusit.
zeleninové pyré
Není jen pro dětičky - jde připravit tisíce druhů, různě pikantních a odlišnými způsoby.
Na obrázku vidíte hráškové s petrželkou, mrkvové se sušenými rajčaty a pyré z červené řepy podávaný s restovanou červenou cibulí.
Zeleninu můžete povařit do měkka, rozmixovat na kaši, poté přidat cibulku orestovanou na oliv. oleji, dochutit, zředit a zjemnit teplým rostlinným mlékem, je-li třeba.
Tip pro uspěchané: Hráškové vytvoříte za pár minut rozmixováním konzervy,
Mňam! Tak to musím někdy vyzkoušet :) Děkuju za inspiraci :)
OdpovědětVymazat