Znáte to, někdy byste dali cokoli za kousek mrkve v lednici, jindy se sejde najednou hromada zbytků zeleniny, kterou potřebujete spotřebovat. Můžete ji prostě sníst syrovou, ale proč neuvařit oběd, který nadchne?
Vedle zeleniny jsem použila snad jen bylinky a hnědou rýži. Tip na burgery z řepy s rýží jsem totiž zahlédla na netu už víckrát, jen tam obyčejně patří ještě cizrna nebo jiná luštěnina. Já přidala listy špenátu.
K tomu jsem ještě vyrobila něco jako petželkovo-špenátové pesto, jen méně rozmixované a povařila mrkev. Kombinace právě toho všeho udělala divy.
Já ty rostliny na talíři miluju. Tu rozmanitost. Barevnost.
- vegan
- bez lepku
placičky
- 2 malé řepy (cca 30g)
- 50g čerstvého špenátu
- 100g (půl hrnku) hnědé rýže
- stroužek česneku
- sůl, pepř, bylinky
- olivový olej
- Rýži uvaříme do měkka.
- Červenou řepu nastrouháme, dochutíme prolisovaným česnekem a osmahneme na olivovém oleji na pánvi
- Uvařenou rýži a řepu smícháme s polovinou nasekaného špenátu, ještě dochutíme kořením a mixujeme - ne úplně dohladka, jen tak, aby směs byla lepkavá a spojila se nám. Poté zapracujeme zbytek nasekaného špenátu do směsi.
- Ze směsi tvoříme placičky a pokládáme na pečící papír.
- Můžete smažit nebo upéct v troubě bez tuku. Já pekla jsem asi 25 minut na 190 stupňů.
bramborovo-avokádová kaše
- 100g brambor
- 2 malá avokáda
- 50ml rostlinného mléka a víc
- kousek rostlinného margarinu
- Brambory by se správně měly uvařit v osolené vodě ve šlupce a pak oloupat. Můžete ale zvolit i opačný postup
- Avokádo si rozmixujeme. (Pokud nám nevadí mixování celé kaše, můžeme rozmixovat s bramborami.)
- Uvařené brambory šťoucháme, přilijeme ohřáté mléko a zapracujeme kousek margarinu.
- Nakonec zašleháme i avokádo.
Mrkev je povařená ve vodě. ,,Pesto" - pomixovaná petrželka, listy špenátu, vlašské ořechy, lahůdkové droždí, česnek, olivový olej, sůl a pepř.
Žádné komentáře:
Okomentovat