úterý 19. ledna 2016

totiž není salát jako salát.

Ses zbláznila? Ty budeš jenom salát? Toho se přece nenajíš. Nebo ty si jako myslíš, že zhubneš? No  jak chceš, stejně zase budeš mít hned hlad.

A pak mu naservírujete obří porci zeleniny a on ji nedojí. Protože je přesycen, protože je to zase a jen o chuti a zvycích, vážení. A já už vím, že chutě se mění klidně ze dne na den. Navíc patřím mezi ty blázny, kteří věří, že tělo si řekne o to, co potřebuje. Mám taková ta svá období, kdy se něčeho nemůžu nabažit. No a teď zrovna se mi chce jíst zelenina. Snad víc než v létě. A všem to přijde tak nějak nepřirozené nebo co. Není to o dietách, ani se do zeleniny nenutím, protože je zdravá. Mám na ni prostě chuť. 

Jenže já vám hlavně chci připomenout, že není salát jako salát. A vůbec nevím, kde se vzala ta velká křivda. To, že se říká: JENOM SALÁT. Vždyť je barevnější a výživnější než tuna dalších jídel. Se saláty se dá tak krásně pohrát. Nezapomeňme navíc, že nemusí být jen z čerstvé zeleniny. Dá se kombinovat s různými dobrotami,  kromě tepelně upravené zeleniny třeba s falafelem nebo restovaným bylinkovým tofu, tomu teda jen těžce odolávám. Salát ale s chutí sním i jen tak s mísou hummusu. A víte co? On dokonce může být i celý teplý. Miluju luštěninové. Dát si je můžete s pečivem dle vaší chuti. A salát je to pořád, i když přidáte quinou, kuskus a jiné kuličky.

Uvádím pár tipů z nekonečného množství kombinací.

Špenátové listy s pečenou dýní, řepou, červenou cibulí, čerstvým avokádem, klíčky, vlašskými ořechy, bazalkou

- zelenina zakápnuta oliv. olejem, špetka soli, pepře a sušeného česneku, na peč. papíře upečena
- špenát zakápnut jablečným octem







Salát s pečenou/grilovanou zeleninou a dipem

- pečená cuketa, lilek a paprika, k tomu dip ze sojového jogurtu, česneku a bylinek nebo třeba z předem namočených mandlí
- v salátu oliv. olej a čerstvé bylinky


Salát s pečenými žampiony, mrkví, fazolemi, cibulí a hořčičným dresingem
- dresing - hořčice(s petrželí a česnekem), datlový sirup, citrón, voda
- zelenina zakápnutá oliv. olejem, sušeným česnekem, špetkou soli a upečena


Špenátové listy s raw mozzarellou, sušenými rajčaty a olivami


To vše můžete smíchat třeba s kuskusem nebo quinoou.


A pokud je na vás zelenina málo..



nebo falafel?


2 komentáře:

  1. Vypadají nádherně, určitě v nejbližší době vyzkouším
    http://odkazdehokousek.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. já miluju saláty a skvělé jsou ty s granátovými jablky, to se můžu ujíst :D :)
    www.plesatazpevacka.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat