.. s cuketou, cibulí, sušenými rajčaty a olivami. To lze ovšem snadno obměnit - třeba ještě nikdy nikdo nepomluvil tento špenátový, ba naopak! Cestování po Francii a zoufalé hledání něčeho rostlinného k snědku mě několikrát přivedlo k myšlence, že tam zalepím díru na trhu a otevřu bistro! Doma s nohama na zemi jsem aspoň zkusila nové těsto na quiche - tentokrát bezlepkové. Světe div se, hned první pokus vyšel. A to i přes to, že místo zamýšlené pohankové mouky jsem nakonec nedobrovolně použila rýžovou. Zbytek surovin pro změnu vychází ze vzpomínek na cestu Itálií a nejspíš jsem taky pod vlivem nekonečné cuketové sezóny.
těsto
- 160g rýžové mouky(150g jáhlové)
- 50g drceného lněného semínka
- 50ml rostlinného oleje
- 150ml vody(až 200ml, poku použijete jáhlovou)
- 1 lžíce chia semínka + 2 lžíce vody(nechat 30 min odležet)
- až lžička soli
náplň
- 1 velká/dvě malé červené cibule nakrájená na kolečka
- 15 - 20 černých oliv nakrájených na půl
- lžíce a půl na drobno nasekaných sušených rajčat
- maličká cuketa/půl střední na kolečka
- balení tofu natural
- cca lžíce nasekaných(nebo sušených) provensálských bylinek
- sůl, pepř, sušený česnek
- (voda, rostlinné mléko)
- Z uvedených surovin připravíme těsto. Ručně ho roztaháme do vyolejované formy - snažíme se, aby okraje byly stejně silné nebo silnější než dno koláče. (Jsou pak u této bezlepkové verze vysušené.) Nakonec lehce propícháme vidličkou.
- Těsto propícháme vidličkou a dáme péct na 10 minut na 180 - 200 °C (raději sledujeme a hlídáme).
- Kolečka cibule a cukety zvlášť restujeme na oleji do měkka.
- Tofu rozmixujeme a lehce zředíme vodou či rostl. mlékem dle potřeby. Dochutíme, přidáme olivy a rajčata.
- Na upečené těsto vrstvíme cibuli, cuketu a nakonec rozetřeme tofu směs(popř. ještě zakápneme rostl. mlékem a posypeme suš. rajčaty) a pečeme dalších 10 minut na 180 - 200 °C.
Vyzerá úžasne, hne´d zajtra musím vyskúšať :)
OdpovědětVymazattak doufám, že bude chutnat a budu ráda za zpětnou vazbu :)
VymazatNakoniec som sa k pečeniu dostala až dnes ale bol výýborný už aj padol za vlasť :D určite bude robiť častejšie :)
Vymazatto mám radost, že zachutnal! :)
VymazatKrásný recept, všechny suroviny mám moc ráda, takže vyzkouším :)
OdpovědětVymazattaky tak! děkuju a budu pak ráda za zpětnou vazbu :)
VymazatSkvost.
OdpovědětVymazatTak jsem se pochlapila a k večeři snědla půlku koláče:) Nešlo to zastavit. Jedním slovem úúúúžasný:)Katka
OdpovědětVymazat