Znají to ti, kterým cuketa na zahrádce nepřestává růst a často i jejich
okolí. Cukety je prostě najednou tolik, že ji nelze spotřebovat a tak ji
necháváme sousedům před dveřmi. Za měsíc je ale fuč a nám po ní nic nezbylo; není to škoda? Přitom ji pohodlně můžeme celý rok konzumovat, stačí sterilovat. Směs pak můžeme třeba servírovat na opečeném toastu nebo zapéct na bagetě i se sýrem.
- vegan
- bez lepku
Původní recept
spíše na topinky a pizzu
- 1,5 kg cukety
- 1 kg papriky(stačí bílé)
- 0,5 kg cibule
- 1 malý kečup jemný
- 1 malý kečup ostrý
- 150 ml oleje
- 2 lžíce soli
- 2 lžíce cukru
- 6 PL sojové omáčky
- 6 PL worcestrové omáčky
Moje odlehčená verze
přijde mi univerzálnější a
navíc bez zbytečného zla :)
- 1,5 kg cukety
- 1 kg papriky
- 0,5 kg cibule
- domácí kečup(návod níže)
- 100-150 ml oliv. oleje
- sojovka dle chuti nebo vůbec
- popř. ještě cukr a sůl
Domácí kečup
Použila jsem:
- 1,5 kg rajčat
- 1 cibuli
- cca 100 ml octa
- 10 dkg cukr či jiné sladítko dle chuti
- 5 kuliček nového koření
- 10 kuliček pepře
- lžíce soli
- použila jsem chilli koření, aby byla směs pikantní
Zralá rajčata nakrájíme na poloviny a vložíme do hrnce s troškou vody na dně(rajčata hned pustí šťávu) spolu se zbytkem surovin a vaříme cca hodinu. Koření jsem měla v sítěném vajíčku na čaj. Povařená rajčata jsem rozmixovala ponorným mixerem. Pokud chcete kečup skladovat, můžete propasírovat a sterilovat cca 20 minut. Já použila jen nepropasírovanou verzi vyrobenou čistě kvůli cuketové směsi. Na kečup ke skladování existuje určitě lepší recept, s kterým někdy přijdu :)
A postup?
Cuketu, papriky, cibuli nakrájíme na malé
kostičky.
V hodně velkém(!) hrnci smícháme všechny suroviny.
Vše podusíme minimálně půl hodiny
Sterilujeme 15 min. při cca na 80°C.
Něco podobného dělá moje babička. Pokaždé nám skleničky dojdou hned o vánocích a zbytek roku jen blaženě vzpomínáme... :D :)
OdpovědětVymazatCorculum♥
Vypadá to dobře, jen škoda, že je na to třeba i tolik jiných surovin :).. já mám doma asi 20 kg cuket, nechce někdo? :D
OdpovědětVymazatBabička to poprvé udělala loni a od té doby jsem se na tom stala naprosto závislá! :)
OdpovědětVymazatbezlepkovebrno.blogspot.com