sobota 19. července 2014

cuketová směs na topinky, bagetku, pizzu, těstoviny..

Znají to ti, kterým cuketa na zahrádce nepřestává růst a často i jejich okolí. Cukety je prostě najednou tolik, že ji nelze spotřebovat a tak ji necháváme sousedům před dveřmi. Za měsíc je ale fuč a nám po ní nic nezbylo; není to škoda? Přitom ji pohodlně můžeme celý rok konzumovat, stačí sterilovat. Směs pak můžeme třeba servírovat na opečeném toastu nebo zapéct na bagetě i se sýrem.
  • vegan
  • bez lepku

Původní recept
spíše na topinky a pizzu
  • 1,5 kg cukety
  • 1 kg papriky(stačí bílé)
  • 0,5 kg cibule
  • 1 malý kečup jemný
  • 1 malý kečup ostrý
  • 150 ml oleje
  • 2 lžíce soli
  • 2 lžíce cukru
  • 6 PL sojové omáčky
  • 6 PL worcestrové omáčky  


Moje odlehčená verze
 přijde mi univerzálnější a navíc bez zbytečného zla :)

  • 1,5 kg cukety
  • 1 kg papriky
  • 0,5 kg cibule
  • domácí kečup(návod níže)
  • 100-150 ml oliv. oleje
  • sojovka dle chuti nebo vůbec
  • popř. ještě cukr a sůl

Domácí kečup
 Použila jsem:

  • 1,5 kg rajčat
  •  1 cibuli
  • cca 100 ml octa
  • 10 dkg cukr či jiné sladítko dle chuti
  • 5 kuliček nového koření
  • 10 kuliček pepře
  • lžíce soli
  • použila jsem chilli koření, aby byla směs pikantní

Zralá rajčata nakrájíme na poloviny a vložíme do hrnce s troškou vody na dně(rajčata hned pustí šťávu) spolu se zbytkem surovin a vaříme cca hodinu. Koření jsem měla v sítěném vajíčku na čaj. Povařená rajčata jsem rozmixovala ponorným mixerem. Pokud chcete kečup skladovat, můžete propasírovat a sterilovat cca 20 minut. Já použila jen nepropasírovanou verzi vyrobenou čistě kvůli cuketové směsi. Na kečup ke skladování existuje určitě lepší recept, s kterým někdy přijdu :)

A postup?

Cuketu, papriky, cibuli nakrájíme na malé kostičky.
V hodně velkém(!) hrnci smícháme všechny suroviny.
Vše podusíme minimálně půl hodiny
Sterilujeme 15 min. při cca na 80°C.

3 komentáře:

  1. Něco podobného dělá moje babička. Pokaždé nám skleničky dojdou hned o vánocích a zbytek roku jen blaženě vzpomínáme... :D :)
    Corculum♥

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá to dobře, jen škoda, že je na to třeba i tolik jiných surovin :).. já mám doma asi 20 kg cuket, nechce někdo? :D

    OdpovědětVymazat
  3. Babička to poprvé udělala loni a od té doby jsem se na tom stala naprosto závislá! :)

    bezlepkovebrno.blogspot.com

    OdpovědětVymazat